
Profesorii, cercetătorii și studenții au acces gratuit la o platformă educațională dezvoltată în cadrul proiectului european EUROPIA, dedicat înțelegerii valorilor comune ale Uniunii Europene. Universitatea Transilvania din Brașov este unul dintre partenerii principali ai inițiativei, contribuind la realizarea conținutului și testarea materialelor în cadrul unei școli de vară mobile, în mai multe centre universitare europene.
Cadrele didactice din mediul universitar, profesorii din gimnaziu și liceu, cercetătorii și studenții interesați de identitatea europeană și valorile fundamentale ale Uniunii Europene au, de acum, acces gratuit la platforma educațională EUROPIA, dezvoltată în cadrul proiectului internațional cu același nume.
Platforma conține un set de materiale educaționale elaborate și structurate în mod riguros, care pot fi folosite atât în învățământul superior, cât și în cel preuniversitar. Sunt vizate, în special, cadrele didactice care predau discipline precum cultura civică, istorie, educație socială, dar și specialiștii din domeniile științelor politice, relațiilor internaționale sau comunicării.
Conținutul platformei este disponibil în limbile naționale ale partenerilor, inclusiv limba română, și cuprinde, printre altele, ghiduri pentru profesori și o bibliotecă digitală de resurse educaționale. Accesul este liber și gratuit pentru orice instituție sau persoană interesată să abordeze tematicile europene într-o manieră modernă, interdisciplinară și adaptată realităților actuale.
Finalizat la 30 iunie 2025, proiectul EUROPIA a fost derulat pe parcursul a doi ani și jumătate (decembrie 2022 – iunie 2025), de un consorțiu alcătuit din șase instituții europene: Universitatea din Varșovia (Polonia, coordonator), Universitatea Transilvania din Brașov (România), Universitatea Publică din Navarra (Spania), Universitatea din Zagreb (Croația), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Fundația Pax Rhodopica (Bulgaria), partener al Universității din Sofia.
Un element inovator al proiectului este școala itinerantă de vară, care presupune organizarea, anual, a unui program intensiv de formare desfășurat într-un alt oraș universitar european, unde cadrele didactice și studenții lucrează împreună, în ateliere tematice, pe baza materialelor elaborate.
Ediția-pilot a avut loc în septembrie 2024, la Varșovia, unde au fost testate în premieră conținuturile educaționale. Curricula a fost organizată în șapte module tematice, dintre care patru au fost preluate și adaptate din proiectul anterior RENEW EUROPE:
Minorități și majorități
Statul de drept și integrarea europeană
Identitate și naționalism
Politică și religie
Acestora li s-au adăugat alte trei teme noi, dezvoltate special pentru proiectul EUROPIA:
5. Integrarea europeană în ochii oamenilor
6. Cultura europeană comună și identitatea națională
7. Istoria comună europeană și moștenirea istorică națională.
Fiecare modul conține materiale structurate pentru dezbatere, reflecție critică și transfer de cunoștințe între participanți din diferite culturi și contexte naționale. Toate pot fi accesate AICI.
Proiectul a fost conceput ca un răspuns la tendințele recente de slăbire a încrederii în proiectul european și la creșterea discursurilor naționaliste și eurosceptice. După criza pandemică și în contextul conflictului militar din Ucraina, necesitatea reafirmării valorilor comune – precum democrația, statul de drept, solidaritatea, respectarea drepturilor omului – devine tot mai urgentă.
Scopul general al proiectului este de a dezvolta capacitățile cadrelor didactice universitare de a preda teme legate de istoria, politica și dreptul european, din perspectiva valorilor și identității comune europene. În același timp, EUROPIA își propune să combată stereotipurile și prejudecățile existente între cetățeni din diferite regiuni ale Europei.
EUROPIA este o continuare a inițiativei RENEW EUROPE, axată pe diferențele de percepție dintre statele „vechii” și „noii” Europe. Dacă RENEW EUROPE a creat un pachet de instruire pentru cadre didactice și studenți și a propus ideea unei școli itinerante, EUROPIA a transformat această idee în realitate, dezvoltând atât o platformă digitală cu materiale educaționale, cât și o școală de vară mobilă, care se va desfășura anual, în parteneriat cu universitățile implicate.
„RENEW EUROPE se concentra în special pe țările din Europa Centrală și de Est și pe diferența de valori dintre statele care au aderat în primul val și au consolidat Uniunea Europeană, și statele nou aderate. În cadrul acestui proiect am creat un pachet de instruire și o școală itinerantă. Această misiune a fost continuată prin proiectul EUROPIA, în care am construit un concept educațional mai complex, interdisciplinar, adresat atât studenților, cât și profesorilor”, a explicat conf. univ. dr. Arabela Briciu, Universitatea Transilvania din Brașov.
Universitatea Transilvania din Brașov a avut un rol important în derularea proiectului, contribuind activ la dezvoltarea conținutului educațional, traducerea materialelor, pilotarea platformei și evaluarea eficienței acestora.
Echipa din Brașov a reunit specialiști din domenii variate – sociologie, dezvoltare comunitară, politici publice, studii culturale, istorie, comunicare politică și educație interculturală. Aceștia au elaborat chestionare de evaluare și instrumente de feedback, monitorizând modul în care materialele au fost recepționate și utilizate în cadrul sesiunilor de formare.
Toate materialele dezvoltate în cadrul proiectului sunt disponibile gratuit și pot fi utilizate atât în universități, cât și în școli, în formări profesionale, ateliere educaționale sau activități extracurriculare. Platforma este disponibilă la adresa: https://tp.europiaproject.eu.