
Gabriel Țaga, director al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești timp de peste două decenii, a demisionat în urma unor controale pe care le consideră abuzive, declanșate de Ministerul Educației după reclamații venite din partea a doi profesori controversați. Decizia sa a stârnit reacții puternice: aproape 700 de persoane au semnat, în doar câteva ore, o petiție prin care îi cer să revină asupra hotărârii și solicită încetarea presiunilor care ar fi condus la plecarea sa.
Semnatarii cer, în mod public, „încetarea presiunilor și hărțuirilor care au contribuit la luarea acestei hotărâri”, invocând nevoia unui mediu educațional bazat pe respect, susținerea valorilor autentice și protejarea celor care își fac datoria cu responsabilitate. Ei afirmă că demisia profesorului Gabriel Țaga, care a condus instituția timp de 22 de ani, reprezintă o pierdere pentru întregul sistem educațional local.
Profesor de matematică și director numit prin concurs, Gabriel Țaga susține că a luat decizia de a demisiona în urma unor „controale abuzive și prelungite nejustificat” desfășurate de Ministerul Educației, în urma unor sesizări venite nu din partea elevilor sau părinților, ci din partea a doi foști colegi: un profesor de religie căruia Biserica Ortodoxă Română i-a retras dreptul de predare și un alt profesor, de fizică, aflat sub anchetă disciplinară pentru „violență gravă asupra elevilor”.
„De câteva luni, mai precis de la începutul acestui an şcolar, în urma unor reclamaţii făcute de doi colegi, am fost supus mai multor controale care în loc să se ocupe strict de obiectul acestor reclamaţii, fără să respecte tematica controlului, s-au extins, au durat nepermis de mult. Am fost supus în timpul acestor controale unui abuz pe care l-am reclamat, pe 1 aprilie, Direcţiei Corp Control din cadrul Ministerului Educaţiei. În 15 zile am primit un răspuns hilar în care se arăta că ei s-au consultat chiar cu cei pe care eu îi reclamam şi că aceştia susţin că nu este adevărat ceea ce spun. Concluzia Direcţiei Corp Control şi a încă trei persoane care au semnat răspunsul a fost că «faptele pe care ni le semnalaţi nu se confirmă». După acest răspuns, mi-am dat seama că singura mea cale va fi în instanţă, însă am aşteptat raportul Corpului de Control. Acesta a venit acum câteva zile şi probabil îl voi contesta în justiţie pentru că este plin de neadevăruri şi este făcut de cineva care avea deja calitatea de reclamat şi nu mai putea fi obiectiv. În aceste condiţii am decis să îmi dau demisia”, a declarat, vineri, pentru News.ro, Gabriel Ţaga.
După ce a primit raportul Corpului de Control, pe care îl consideră „plin de neadevăruri” și „semnat de persoane aflate în conflict de interese”, fostul director a decis să își înainteze demisia pe 21 mai, la ora 23:40, trimițând documentul prin e-mail către Inspectoratul Școlar Județean Prahova.
„Nu mai pot să continui să observ cum un director numit prin concurs este supus la astfel de hărțuieli, în speranța că își va da demisia sau cu scopul de a fi destituit. Fiindcă aveam suspiciunea că voi fi destituit, am preferat să îmi dau demisia”, a explicat Țaga pentru News.ro.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Foști elevi, părinți, profesori și membri ai comunității locale și-au exprimat solidaritatea cu fostul director, considerat o figură emblematică pentru învățământul prahovean. Mesajele publice postate în dreptul petiției vorbesc despre un om „corect”, „demn” și „dedicat elevilor și actului educațional”.
Gabriel Ţaga a subliniat că profesorul de religie „nu mai are dreptul de a preda, a fost detaşat în altă instituţie, pe altă specialitate”, iar profesorul cercetat disciplinar care a depus reclamaţie la minister „nu mai poate să facă activităţi cu elevii, fiind vorba de violenţă gravă faţă de elevi”. El a lăsat să se înțeleagă că va contesta raportul în instanță.
„Pe de o parte, cei doi colegi mă acuză pe mine de hărţuire, iar pe de altă parte, raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei susţine că nu am luat măsuri disciplinare faţă de cei doi colegi. Este un joc pe care numai Kafka l-ar înţelege, dacă ar fi printre noi”, a mai afirmat Gabriel Ţaga pentru News.ro.
Colegiul Național „Mihai Viteazul” este considerat unul dintre cele mai prestigioase licee din județul Prahova.
Bune practici. O școală din Ploiești duce elevii în excursii gratuite. Profesorii au scris proiectul