David: De ce îi îndopăm pe copii cu meditații? Fiindcă sistemul merge prost

ID 382423057 © LCVA | Dreamstime.com

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că elevii din România sunt nevoiți să meargă la meditații fiindcă sistemul de educație nu performează așa cum ar trebui.

În cadrul emisiunii Euro Educația, difuzată de Euronews România, David a explicat că nu dorește ca noua variantă de Evaluare Națională, pe care urmează să o propună, să aibă ca efect extinderea fenomenului meditațiilor, ci dimpotrivă.

Adriana Stoian, realizatoare: S-a creat această discuție nesfârșită pe internet ca “de acum va trebuie să-i medităm pe copii la încă 3 materii.”

Daniel David: Când aud astfel de discuții, întrebare mea este de ce îi medităm și îi îndopăm cu meditații pentru două materii? Fiindcă sistemul merge prost și atunci când eu am propus această evaluare, n-am gândit-o ca o evaluare într-un sistem prost. Eu am spus ca această schimbare a evaluării trebuie să vină cu reforme de curriculum, reforme de metode de predare, reformă manualelor, astfel încât meditațiile să fie tot mai puțin importante și să faci școala bună acolo și am spus ca este mai bine să predăm mai puțin dar relevant și bine decât mult, irelevant și prost.

Realizatoare: Da, pentru că acum învățăm pentru note și oricum nu mai ținem minte nimic.

David: Da și atunci părinții se gândesc “noi meditații”.

Realizatoare: Noi meditații, pentru ca noi nu putem să suplinim ce nu face copilul la școală, n-avem știința, n-avem timpul și atunci mai bine plătim pe cineva să o facă, ca să ajutăm copii.

David: Vin la pachet cu reforma curriculumului și cu alte schimbări care ar trebui să reducă rolul și forța meditațiilor. Inclusiv nu uitați cu o a doua șansă cu copii pe celelalte locuri.

Realizatoare: Dar chiar și așa păstrăm acest examen în timpul parcursului academic obligatoriu.

David: Aș vrea să renunț la el, problema este, repet, cele două motive, nu pot găsi un portofoliu educational. Dacă gândim acest portofoliu educational acuma, distorsiunile sunt foarte mari, repet, inegalități între școli și modalitatea de notare a profesorilor. M-as bucura să nu dureze mult, dar totuși nu e chiar atât de rău, în sensul ca această testare la mai mult discipline, încă o dată o spun tuturor celor care se uită la noi, există și în alte țări, inclusiv în Franța sau Italia, asta nu este chiar invenția noastră, invenția noastră e ca am avut două materii.

Realizatoare: Cred ca e reminiscență a treptei întâi. Cred ca așa a rămas.

David: Nu știu, da, probabil. Deci nu mai este atât de atipică ca să spun așa, iar faptul că o flexibilizăm cu ponderări și cu a doua șansă nu îi mai dă forța aia atât de mare. O evaluare punctuală îți grevează viața pe următorii patru ani și poate și opțiunile ulterioare după liceu. Asta cred ca putem, rezonabil, flexibiliza și moderniza acum. Repet, cealaltă variantă cu a elimina aceste teste foarte complicate, nu chiar în mijlocul, dar undeva în cadrul unui sistem de învățământ obligatoriu, o vom putea aduce în discuție când reducem discrepanțele și când profesorii dau note după niște standarde cât de cât similare.

Emisiunea poate fi urmărită, integral, aici: 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.