
Regizorul Radu Afrim, unul dintre cei mai apreciați creatori de teatru din România, o acuză pe Natalia Intotero, ministra Culturii, că prin semnătura sa a girat desființarea Teatrului Cub din Iași. Consiliul Local Iași a aprobat, pe 20 mai, demolarea salii de spectacole din proximitatea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Afrim acuză guvernanții că, în numele modernizării urbane, sacrifică spații de creație și destine artistice. Regizorul își exprimă furia față de modul în care politicienii recurg la simboluri religioase în discursuri publice, dar ignoră vocile creatorilor.
„Rușine să-ți fie, Natalia Intotero. Vei intra în mica istorie ca prima ministră a Culturii care a omorât un teatru. Ai semnat, fără să clipești, documentul care dărâmă Teatrul Cub din Iași. Îl mesteci toată ziua pe Dumnezeu între măsele, ca pe o gumă de mestecat, dar ai omorât atâtea destine printr-o semnătură. Pentru că personajele alea din piesele de teatru sunt oameni. Vii. Și ele nu te vor ierta. Nici oamenii de teatru nu te vor ierta. Teatrul acela a fost construit sub mandatul altcuiva. Tu ce-ai făcut pentru țara asta? Nu poți transforma cultura României în Taraf TV. Azi ai tăiat panglica la Cazinoul din Constanța. Cel/cea care ți-a scris discursul l-a început cu: «Clădirile nu sunt doar ziduri, ci povești care așteaptă să fie spuse din nou.» Tu, fără să te consulți cu vreun om de teatru, ai curmat viața tuturor poveștilor care s-au scris în Teatrul Cub din Iași. Poveștile alea (pe care nu le-ai văzut vreodată) îți vor sta pe conștiință. Dar nici la asta nu te-ai gândit. Câte zile mai faci umbră culturii române în ministerul ăla?”, a scris Radu Afrim, miercuri, pe Facebook.
Joi dimineață, Afrim a revenit cu un nou mesaj, anunțând că petiția „Salvați Teatrul Cub de la Iași” a strâns deja peste 4000 de semnături și critică dur alianța partidelor care au susținut proiectul.
„14 consilieri PSD PNL AUR nu pot decide în numele nostru. Naivii care își imaginau că AUR nu dă mâna cu sistemul, când se pune problema să facă parte-parte, să se gândească de două ori”, a scris Radu Afrim.
În stilul său ironic, regizorul promite chiar un spectacol cu panseluțe: „Mulțumim în numele teatrului, în numele tuturor celor care au muncit cu pasiune în acel spațiu frumos (nu hidos, cum îl descrie un cântăreț de la opera Iași, uns cu toate alifiile din cămara primarului). Continuați să ne susțineți. Promit că vă fac și un spectacol cu panseluțe, dacă le iubiți atât de mult.”
În textul petiției se precizează că Teatrul Cub este „prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, care urmează să fie și primul teatru distrus”. Potrivit inițiatorilor, închiderea sau relocarea acesteia va genera un deficit financiar și va compromite angajamentele manageriale aprobate.
Potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Local Iași pe 20 mai 2025, desființarea Teatrului Cub face parte dintr-un proiect mai amplu de revitalizare urbană, care vizează „creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic”.
Proiectul include refacerea pavajului, amenajarea unui parc urban și transformarea zonei într-o piațetă modernă, iar Teatrul Cub ar urma să fie „relocat”, însă nu Primăria Iași nu a precizat unde și când. Autorizațiile de funcționare au fost retrase, iar fondurile din devizul general includ doar sume pentru „reactivare”, nu pentru reconstrucție.
Arsenie Boca și Psaltirea, lecturile recente ale Nataliei Intotero, noua ministră a Culturii