„Democrație fără partide nu există, chiar dacă acestea funcționează prost” spune Ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, a transmis miercuri, 21 mai 2025, un mesaj ferm privind importanța partidelor politice într-o democrație, subliniind că disfuncționalitățile acestora nu ar trebui să conducă la abandonarea sistemului politic pluralist.

Oficialul a punctat faptul că renunțarea la partide nu reprezintă o soluție viabilă, chiar dacă uneori acestea se confruntă cu lipsă de credibilitate sau performanță.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Ministerului Educației, cu accent pe nevoia de implicare civică și de asumare democratică din partea tuturor actorilor societății, inclusiv a celor independenți. Daniel David a susținut că o democrație funcțională presupune existența și funcționarea partidelor, conform standardelor europene.

Potrivit Agerpres, ministrul a afirmat că „mecanismele democratice sunt reprezentate de partide” și că alternativa la un sistem politic partinic este o formă de haos instituțional. El a criticat atât scepticismul exagerat față de partide, cât și tentațiile autoritare, spunând că este responsabilitatea independenților sau a actorilor non-partinici să contribuie la refacerea încrederii în democrație și în mecanismele sale de funcționare.

Declarațiile vin pe fondul unui efort mai amplu de a întări cultura democratică în rândul tinerilor. Recent, actorul Marius Manole a vorbit cu elevii de la ICHB despre importanța votului și implicarea civică, într-un demers de educație democratică desfășurat în școli. Astfel de inițiative sunt esențiale pentru pregătirea unei noi generații de cetățeni activi și conștienți. Mai multe despre acest eveniment puteți citi în articolul Marius Manole le-a vorbit despre democrație elevilor de la ICHB.

În plus, ministrul a făcut apel la o reformă administrativă în educație, insistând că posturile scoase la concurs de școli trebuie raportate transparent la minister. De asemenea, a semnalat că este „inevitabilă” o reformulare a modului în care este organizată Evaluarea Națională, pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale ale sistemului, menționând că viitorul educației trebuie să includă o adaptare constantă la contextul social și economic.

Aceste poziții reflectă nu doar o viziune instituțională, ci și un apel la întărirea valorilor democratice în spațiul educațional și politic din România. Într-un peisaj marcat de polarizare și scepticism față de instituții, afirmațiile ministrului vin ca o pledoarie pentru echilibru, responsabilitate și coeziune democratică – valori esențiale pentru o societate europeană modernă și stabilă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.