fbpx

Campaniile electorale desfășurate în școli sunt nu doar ilegale, ci și imorale

de Marcel Bartic, profesor

De ce nu e în regulă, dragă alegătorule, să se facă politică în școală si biserică?

Pentru că, în felul acesta, politicianul profită de tine.

Să spunem că partidul tău preferat, cel mai bun și mai minunat dintre toate, te invită la școala în care învață copilul tău pentru a-ți prezenta cel mai bun și minunat program de reformă educațională. Sau îți transmite prin intermediul celor mici niște pliante electorale. Bannere pe pereții școlii. Sau, cum s-a întâmplat recent în județul Neamț, doamna prefect să-și facă reclamă ei și partidului din care face parte, prin intermediul unui concurs școlar.

Nu e bine.

Școala este un spațiu în care omul politic profită de sensibilitățile tale. De speranțele tale, ușor de stârnit într-un loc de la care ai așteptări foarte mari. Campaniile electorale desfășurate în școli sunt nu doar ilegale, conform Regulamentelor in vigoare, dar mai ales imorale. Lipsite de fair play față de noi, electoratul. Pentru că fură din prestigiul, imaginea, seva unei instituții care, într-un fel sau altul, impune autoritate. Se folosesc de relația pe care o ai cu copilul pentru a declanșa emoții ușor de exploatat.

Cum ar decurge o discuție despre reforma școlii românești în, să zicem, Piața Victoriei? Este că v-ați schimbat un pic dispoziția?

Aceste observații rămân la fel de valabile și pentru cei care își fac campanie electorală în biserici. Se poziționează perfid alături de o imagine, un simbol pentru care nu au nici un merit.

Aș mai adăuga că primii care trebuie să apere aceste spații de intruziunea politicului ar trebui să fie profesorii și preoții. În viața personală, în spațiul privat, pot avea orice simpatii sau antipatii doresc. Nu la școală. Nu la biserică. Nu în locuri în care profită de ascendentul de autoritate pe care îl au asupra ta.

Este, finalmente, o relație de putere intre tine, alegător, și el candidat sau susținător.

De aceea trebuie să existe un cod de etică a campaniilor electorale.

În definitiv, onestitatea cu care se prezintă candidatul în fața ta spune multe despre credibilitatea pe care o are.

Un program politic serios nu are nevoie de un boost de imagine din partea școlii și bisericii.

Citește și

Cadou cu aromă electorală: copiii de la grădinițele din sectorul 1 au primit dulciuri de la Primărie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.