
Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L. Caragiale din București și Raluca Diana Răducanu, directoarea adjuncă a Liceului Jean Monnet din București susțin reintroducerea tezelor ca instrument de evaluare sumativă a elevilor.
Cele trei profesoare și-au prezentat argumentele la postul de televiziune TVR Info, în cadrul emisiunii Info Edu.
Întrebată dacă tezele ar trebui reintroduse, profesoara Maria Lidia Șorop a răspuns: ”Da, eu cred că tezele sunt importante și că aveau o valoare mare în evaluare, pentru că, dacă constant faci o evaluare de moment a lecției, teza era o evaluare sumativă, făceam recapitulare înainte de teză, noțiunile erau reașezate, consolidate. Aveam și perioadă, stabileam clar în ce perioadă se dau tezele, pentru ca ei să nu fie aglomerați cu aceste evaluări și nu puneam mai mult de două teze într-o săptămână. Acum, la final de modul, nu poți să mai fii atent la câte teste au deodată, dacă nu e prea mult sau dacă e puțin, pentru că ei trebuie să aibă acele note. Ei știau când sunt tezele, se pregăteau pentru asta. Acum, media fiind încheiată abia la sfârșitul anului școlar, se tot amână această învățare așa cum o făceau pentru o teză.”
Profesoara Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L. Caragiale, a intervenit pentru a se declara de acord: ”Da, și eu sunt pentru introducerea tezelor. M-a mâhnit scoaterea lor, dar asta este. Când erau trimestre, era un grup de teze pe trimestru. Când erau semestre, era grup de teze pe semestru. Deci de două ori pe an. Au fost și la trei discipline, au fost și la cinci discipline, acum 20 de ani, acum 15 ani. La un moment dat, cu ani mulți în urmă, teza conta 50% din medie, după aceea, 25% din medie. Păi când teza conta 50% din medie și media era medie, era un moment teza. În orice caz, părea că este tratat cu mai mult interes decât este simularea acum. Dar simpla reintroducere a tezelor… ce să facem, sunt cinci module, cinci calupuri de teze, așa ceva nu se poate. Sunt zile libere peste zile libere, peste vacanțe, peste examene, simulări în timpul școlii, bacalaureat în timpul școlii… Atâtea lucruri în timpul școlii, încât dacă doar am introduce calupuri de teze, nu am face nimic, nici nu știu unde am mai băga aceste teze.
Întrebată câte teze ar trebui să fie acum, dacă acestea ar fi reintroduce, Raluca Diana Răducanu, directoarea adjuncă a Liceului Jean Monnet din București, a răspuns: ”Asta este, din punctul meu de vedere, ultimul lucru, un detaliu să zicem. Important este să se creeze un sistem de evaluare mai riguros, astfel încât să se pună presiunea aceasta a evaluării. Sigur, să știți că profesorii, colegii mei, încearcă să suplinească această absență a tezelor, prin aceste simulări pe care le dau, fie la nivelul unei clase, fie la nivelul unei generații. Dar nu au aceste simulări aceeași presiune sau aceeași rigurozitate sau același efect asupra elevilor așa cum aveau tezele.”
Eu as insista sa dea profesorii teste cu frecventa tezelor: poate asa si-ar invata si materia si ar si preda-o la clasa. Realitatea e ca avem un corp profesoral slab pregatit si demotivat: mai mul e interesat de meditatii decat de ce se face la clasa. Mai mult, daca grupa e mai mare de 3-4 la meditatii si acolo se pierde contactul cu profesorul, si il cam trimiti degeaba (cu exceptia cand il trimiti ca sa i se predea ce nu s-a predat la scoala, cand are un sens; dar pentru performanta e inutila o grupa mare; performanta se face individual, grupa mica). Din experienta mea, tezele erau bune la urmatorul lucru: puteai sa nu inveti mare lucru tot trimestrul, luai nota mare in teza si reparai media.
Personal sunt stupefiat de ideea asta: sa testam, sa testam, sa dam lucrari, sa ii fortam sa invete (desi nu se preda la scoala!). E GRESIT! Ideea e ca copilul sa stie, sa inteleaga. Testul e doar ca sa confirme cat stie. Nu, testul NU trebuie sa fie o sperietoare; trebuie sa fie o CONFIRMARE ca stie. Si ca STIE trebuie sa se asigure profesorul INAINTE sa dea testul. Dar faptul ca suntem o natie de tâmpiți care cred ca Miorița transmite mesajul corect si cultural trebuie sa fie reprezentativ pentru poporul roman, nu e un secret. Mai adaug si Povestea drobului de sare, de Ion Creanga, sa avem imaginea completa. Sau daca vreti ceva modern: Romania se „lupta” sa aiba cai ferate pe care trenurile sa mearga cu 160km/h, iar China le are deja la aproape 650 km/h.