Liliana Romaniuc: Prea puțini dintre profesori au acces la gradația de merit

Liliana Romaniuc, președintă a Asociației Române de Literație, afirmă că prea puțini profesori au acces la gradația de merit, care le aduce un plus de 25% la salariu. 

”Din păcate, prea puțini dintre profesorii noștri au acces la gradația de merit și de asemenea, cred că mulți dintre ei nici nu mai fac dosarul respectiv, fiind consumator de energie și de timp. Pe de altă parte, sunt mulți profesori care fac lucruri absolut deosebite la clasă și cred că acesta este lucrul cel mai important în final și care, de exemplu, nu au participat în grupuri de lucru la nivel național, nu sunt autori de manuale, nu sunt autori de resurse educaționale deschise, nu sunt autori de curiculum, dar fac niște lucruri absolut extraordinare la clasă pierd aceste puncte și nu pot să obțină gradația de merit respectivă. Din punctul meu de vedere, cred că e bine ca școlile să aibă cât mai multă autonomie. Cred că și aspectul acesta legat de recompensare,  cum i-ați spus, a rezultatelor profesorilor și a muncii lor, ar putea cumva să fie  adus mai mult la nivelul școlii. Desigur că și aici există discuții, că ar putea să existe subiectivismul directorului. Da, există modalități prin care analizele să poată fi făcute de către o comisie, astfel încât să obiectivăm cât mai mult posibil procesul acesta”, a declarat Liliana Romaniuc, într-un interviu acordat Radio Iași.

Ea a vorbit și despre dificultățile birocratice generate de procedura de candidatură la gradația de merit. ”A-ți depune dosarul pentru această gradație de merit presupune o muncă, cumva, lipsită de sens, pentru că aduni foarte multe documente, faci un dosar întreg. Asta este ceea ce spun profesorii”, afirmă președinta Asociației Române de Literație.

3 comments

  1. Popa Elena spune:

    Nici cu autonomia școlilor nu este corect. Directorul are acoliții sai, colegii nu vor recunoaște în veci ca altul muncește mai mult, mai bine decât ei.

  2. Marian spune:

    Gradația de merit trebuie scoasă urgent și definitiv din învățământ…Se acorda doar pe pile și nu oglindește nici pe departe performanta profesorilor… Dacă ești văzut bine de director sau inspector, e ok…daca nu …ea nu se obține niciodată, oricâte lucruri senzaționale vei face că profesor…Este o rușine gradația de merit din învățământul românesc…👎👎👎

  3. Erik Alman spune:

    Corect! De exemplu, premiile elevilor la olimpiade și concursuri reprezintă doar 10 p din 150 iar acele „comisii” ale ministerelor au multe puncte (probabil că cei care fav parte din acele comisii au rezultate mai puțin grozave la clasă). Există situații în care unii din cei aflați în astfel de comisii subt contestați de elevi.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.