
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că epunerea la ecrane a copiilor între 2 și 4 ore pe zi reprezintă o variantă rezonabilă, pentru ca aceștia să nu piardă avantaje competitive în perioada actuală.
”Trebuie să fim atenți, nu ne aruncăm înainte, nu ne expunem copiii la tot felul de descoperiri care nu știm dacă sunt sigure, care nu știm dacă au constrângerea etică și morală necesară, dar nici să nu rămânem în epoca de piatră. De exemplu, în ceea ce privește expunerea la screen (ecran-n.r.), aici sunt diverse discuții. Ies din poziția de ministru și vorbesc ca psiholog și ca un om de știință. Studiile sintetizate arată că în vremea în care trăim noi, în revoluția industrială prin care trecem, o expunere la ecrane între 2 și 4 ore pe zi pentru un copil este fundamentală pentru a nu pierde avantaje competitive”, a declarat ministrul Daniel David, la un eveniment organizat de ISJ Maramureș.
”Când spun ecran, înțeleg totul. Înțeleg și tablă inteligentă, și computer, și telefon, și televizor și înțeleg și activități de distracție, de entertainment, și activități educaționale. Spuneam între 2 și 4 ore fiindcă, în funcție de vârstă, în funcție de conținut, în funcțje de aspecte personale ale copilului, poți să-l duci mai puțin sau mai mult. În cazuri excepționale, poți crește până la 6 ore sau poți reduce sub 2 ore, dar între 2 și 4 ore este o expunere rezonabilă”. a adăugat David.
Declarațiile ministrului vin în contextul în care, după o întâlnire cu conducerea Microsoft România, acesta a anunțat că a decis să implementeze un proiect-pilot de prin care inteligența artificială să fie utilizată în unități educaționale.
Potrivit unui comunicat al MEC, miza este de a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor/studenților și procesul educațional, în general.
Ministerul precizează că va stabili unitatea-pilot inițială, iar Microsoft România, împreună cu conducerea unității, își vor asuma implementarea proiectului.