
Decizia Academiei Române de a respinge propunerea ca Mircea Cărtărescu să devină membru a stârnit reacții puternice în spațiul public. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă într-o postare pe blogul său că scriitorul va deveni membru al Academiei Române în viitorul apropiat. Ioan Aurel Pop, președintele instituției, a declarat, de asemenea, că „Mircea Cărtărescu va fi primit în Academia Română”.
Lui Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani, tradus în zeci de limbi și nominalizat pentru Premiul Nobel, i-a lipsit un singur vot pentru a deveni membru, decizia fiind marcată de dezbateri aprinse în spațiul public.
„Înțeleg aceste critici, mai ales că am susținut prin vot ca Mircea Cărtărescu să devină membru corespondent. Dar nu putem să nu vedem și că această propunere a fost sprijinită de o majoritate largă a Academiei. Din păcate, nu s-a ajuns acum la pragul critic, a lipsit un singur vot”, precizează Daniel David.
În ciuda acestui rezultat, el se declară optimist și consideră că Mircea Cărtărescu va deveni, în curând, membru al Academiei Române. „Sunt sigur de asta și mă voi bucura să-l pot saluta în Aula Academiei în acel moment”, a adăugat ministrul.
Daniel David a evidențiat și provocările pe care le întâmpină Academia Română în procesul de selecție a noilor membri. În opinia sa, diferențele de viziune dintre academicieni – unii ancorați în tradiție, alții mai deschiși către modernitate – pot influența astfel de decizii.
„Academia Română are dificila misiune de a promova excelența cu oameni care o înțeleg pe alocuri diferit, prinși între tradiție vs. modernitate sau între trecut vs. prezent vs. viitor. Mai mult, unii consideră Academia ca fiind mai degrabă «a noastră» (de aici urmând: «cine pe cine aduce»), nu ca o instituție a țării («cine are merite pentru a fi propus»)”, a explicat David.
El a subliniat că, deși există membri care îmbină „omenescul cu instituționalul”, adesea luând decizii subiective, Academia Română se află într-un proces de transformare și de redefinire a excelenței în spațiul academic și cultural.
Daniel David atrage atenția asupra percepțiilor contradictorii din interiorul Academiei, unde divergențele ideologice sunt adesea exagerate și folosite în dezbaterea publică.
„Apar uneori situații hilare, care devin deliciul publicului, dar afectează seriozitatea Academiei. Spre exemplu, culmea, un om mai de centru-dreapta ca mine este văzut de unii colegi din Academie ca «progresist», iar președintele mai tradiționalist al Academiei, împreună cu întreaga conducere, devin acum în ochii unor colegi mai mult decât «progresiști», chiar «woke». Evident, ambele calificative sunt percepute negativ de colegii care le folosesc”, a remarcat acesta.
În final, Daniel David a pledat pentru o atitudine echilibrată și colaborativă în interiorul Academiei Române, îndemnând la respect reciproc și la o promovare reală a valorii: „Sfatul meu este să ne folosim academic diferențele și divergențele dintre noi și să fim înțelepți, știind când să fim de acord că nu suntem de acord. Doar așa putem da forță Academiei Române ca for suprem de știință și cultură al țării”.
Și Ioan Aurel Pop a declarat, la Radio România Cultural, că este convins că va mai avea loc un vot care va duce la primirea sa printre membrii instituției pe care o conduce. Detalii în articolul de mai jos:
Ioan Aurel Pop: „Mircea Cărtărescu va fi primit în Academia Română”