fbpx

19 decembrie 1915: Moare Alois Alzheimer

 

Alois Alzheimer a fost un psihiatru care a descoperit condiția patologică a demenței și a descris și diagnosticat boala care urma să-i poarte numele. S-a născut pe 14 iunie 1864 în Markbreit, Germania. A studiat la două universități din Berlin, Tubingen și Wurzburg și a absolvit în 1887, după ce și-a dat doctoratul.

Anul următor, în 1888, Alzheimer și-a început activitatea la un spital din Frankfurt. A rămas acolo 7 ani, timp în care a aprofundat psihiatria și neuropatologia. A publicat 6 volume despre cercetările sale alături de Franz Nissl, un neurolog de renume, cercetări care s-au concentrat asupra patologiei sistemului nervos.

În 1895, Nissl a plecat în Heidleberg, iar Alzheimer a rămas în Frankfurt și a continuat să studieze pacienți, pornind de la maniaco-depresivi și ajungând la schizofrenici. În acest fel, în 1901 o cunoaște Auguste Deter, o femeie în vârstă de 51 de ani care manifestă pierderi de memorie pe termen scurt tot mai puternice. Boala ei a avansat repede și nu a durat mult că această să devină demență severă. Cazul Augustei Deter avea să-l obsedeze pe Alzheimer în următorii ani.

În 1902, Emil Kraepelin, unul dintre fondatorii psihiatriei moderne, l-a invitat să lucreze cu el în Heidleberg, iar peste un an cei doi s-au stabilit la Munich. În acest timp, el a continuat să cerceteze cazul lui Deter. Această a murit în 1906, iar Alzheimer a reușit să identifice câteva simptome patologie, cum ar fi micșorarea scoarței cerebrale, ceea ce a condus la descoperirea demenței senile, care ulterior a devenit cunoscută drept Alzheimer.

În 1912 a devenit profesor de psihiatrie la Universitatea din Breslau, post oferit de Regele Wilhelm al II-lea al Prusiei. Deși sănătatea lui se deteriora rapid, Alzheimer și-a deidcat ultimii 3 ani din viață cercetării și predatului. A murit pe 19 decembrie 1915, la vârstă de 51 de ani.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.