fbpx

Cum a încercat o directoare de școală să mușamalizeze lovirea unui elev de către o învățătoare

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România, a relatat cum a încercat o directoare de școală din Suceava să mușamalizeze faptul că un elev a fost lovit de o învățătoare.

Potrivit lui Cojocari, directoarea s-a străduit să o descurajeze pe mama copilului să depună plângere, dar a oferit și informații false unei jurnaliste Euronews România care a investigat cazul.

Potrivit investigației difuzate de Euronews România, părinții copilului au obținut de la medicul legist un certificat pe care scrie negru pe alb că prezenta echimoze, excoriaţie şi tumefacţie, leziuni ce necesită patru, cinci zile de îngrijiri medicale pentru vindecare și care „s-au putut produce prin lovituri cu mijloace contondente și zgâriere cu mâna”. Pusă în fața acuzațiilor, dar și a documentului, învățătoarea neagă că l-ar fi bătut pe copil.

Relatarea lui Vitalie Cojocari:

”Nu puteți să spuneți, doamnă, că nu m-ați lovit. Eu am dovezile pe mine. Pielea mea e dovada, nu vorbele.”
Aceste cuvinte, care par de adult în toată regula, au fost spuse de un copil din România. Băiețelul are 7 ani.
Directoarea și învățătoarea au încercat să-l convingă pe el, dar mai ales pe mama lui, să nu depună plângere pentru acuzații de lovire. Doar că mama copilului, o femeie simplă din Câmpulung Moldovenesc, a înregistrat toată discuția.
Discuția a ajuns la colega mea Ioana Nicolescu.
Ioana este mama tuturor suferinzilor din sistemul de educație din România. Mai țineți minte povestea copiilor de lângă București, ochii și pielea cărora au avut de suferit din cauza radiației ultraviolete?
O învățătoare a fost acuzată atunci că a lăsat aparatul cu ultraviolete pornit în clasă. Ei bine, tot colega Ioana a fost cea care a documentat și urmărit atunci cazul cu profesionalism.
Acum reușește din nou să ne aducă în față o poveste tristă.
O să încerc să v-o povestesc, iar părerile vi le faceți voi.
Așadar, un copil de 7 ani din Câmpulung Moldovenesc a fost lovit de învățătoare. Întâmplarea s-a produs pe 12 decembrie. Copilul a mers acasă și a povestit totul. Supărată, mama a avut inspirația să se adreseze poliției și medicilor legiști. Așa a aflat ce înseamnă concret spusele copilului: lovituri, echimoze, zgârieturi și spitalizare de vreo 4 zile. Vedeți pozele.
A mers apoi la directoare. Doar că aici, spune ea, s-a lovit o reacție bizară.
În loc să se desfășoare o anchetă, directoarea, dar și învățătoare au încercat să-i convingă pe cei doi, copil și mamă, că sunt pe o cale greșită dacă vor să depună acuzații la poliție.
Pe înregistrarea audio făcută de femeie se aude vocea directoarei care spune în felul următor:
”Tu-ți dorești foarte mult o plângere penală, nu se întâmplă absolut nimic, din contră, dacă se dovedește că tu nu ai dreptate se poate întoarce împotriva ta…”
Șocat, copilul a încercat să o convingă de faptul că nu minte. A urmat această discuție dintre un elev de 7 ani și directoarea școlii în care învață:
Copilul: Dar m-a bătut…
Directoarea: Cu parul?
Copilul: Nu.
Directoarea: Nu a văzut nimeni.
Femeia și copilul nu s-au ales cu nimic după această discuție. De fapt, a urmat ceva. Copilul a fost mutat în altă clasă.
Cu alte cuvinte, spune femeia, tot copilul ar fi de vină că a fost agresat fizic, dar și verbal. A primit și o lecție de viață pentru asta.
Fără să știe ce ar putea să mai facă în această situație, neștiind dacă i se va face dreptate, femeia a apelat la ultima redută: presa, adică jurnalista Ioana Nicolescu, colega mea de Euronews Romania.
Ioana, o jurnalistă excelentă, a încercat să afle ce spun părțile implicate, dar și autoritățile. Așa a descoperit ceva interesant.
Directoarea i-a spus la telefon, destul de laconic, că există o anchetă în desfășurare în școală și că nu poate să spună cine este de vină, ori ce s-a întâmplat.
Ioana a vorbit și cu Inspectoratul de Învățământ din Suceava. Conducerea inspectoratului i-a înaintat o altă versiune. Și anume că ancheta… s-ar fi terminat, iar agresiunea nu a avut loc.
O anchetă care s-a terminat cu elevul lovit mutat în altă clasă? Păi, ce anchetă este asta? Nu știm în acest moment. Știm doar că Inspectoratul va merge în școala respectivă să ancheteze ancheta care s-a terminat. Sperăm să aflăm și noi o concluzie.
Cât de învățătoare, aceasta nu a răspuns apelurilor și mesajelor colegei mele. Nu știm cum răspunde acuzațiilor. Nu știm cum se vede povestea prin ochii săi.
Știm doar că în timpul discuțiilor înregistrate de mamă, învățătoarea a negat că ar fi lovit copilul. Ba mai mult, susține că elevul de 7 ani ar fi făcut probleme în clasă:
”a fost perioada aceasta de început și eu trebuia să primesc mulțumiri, nicidecum ce am primit, copilul nu putea să se concentreze mai mult de 2 ore într-o zi, iar de la a treia oră deja începea circul.”
Părerile vă aparțin.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.