fbpx

Cum sunt afectate animalele de artificii. Păsările pot muri de frică, câinii pot surzi definitiv

Photo 160196571 / Dogs Fireworks © Oleksiy Boyko | Dreamstime.com

Artificiile și alte materiale explozive, care produc zgomote puternice, scântei, flăcări și vapori, provoacă diverse daune animalelor, atrage atenția organizația Animal Ethics.

Acestea afectează adesea animalele domestice, ale căror reacții le putem vedea cu ușurință. De asemenea, fac rău celorlalte animale care se află în jurul nostru, atât în mediile urbane, cât și în afara lor, precum și celor care se află la ferme sau închise în alte spații.

Leziuni fizice ale organelor auditive ale animalelor
Auzul multor animale este mult mai sensibil decât este la oameni, așa că exploziile artificiilor nu numai că le deranjează mai mult, dar le pot deteriora auzul mai grav, afirmă organizația citată. Artificiile pot emite sunete de până la 190 de decibeli (110 până la 115 decibeli peste intervalul de 75 până la 80 de decibeli unde începe deteriorarea urechii umane). Artificiile generează un nivel de zgomot mai mare decât petardele, împușcăturile (140 decibeli) și unele avioane cu reacție (100 decibeli).

Zgomotele provocate de artificii și petarde pot duce la pierderea auzului. 

Frica și stresul
Pe lângă aceste daune, zgomotele provocate de artificii dăunează animalelor prin faptul că le provoacă frică. De fapt, expunerea repetată la zgomote puternice neașteptate și imprevizibile poate provoca fobii la multe animale, crescând reacțiile de panică la zgomote puternice în viitor.

Se estimează că o cincime din disparițiile animalelor care sunt însoțitoare de oameni se datorează sunetelor foarte puternice, în principal artificiilor și furtunilor.

Efectele artificiilor asupra animalelor pot fi observate foarte clar în grădinile zoologice. S-a demonstrat că zgomotul artificiilor face ca animalele precum rinocerii și gheparzii să fie foarte nervoase, în timp ce rozătoarele continuă să alerge la câteva minute după ce zgomotele încetează.

Efecte nocive ale particulelor chimice
În plus, petardele sunt otrăvitoare, iar explozia lor eliberează particule dăunătoare, cum ar fi praful fin (PM10), care este toxic pentru inhalare. Poate agrava bolile existente și poate provoca altele. Prin urmare, artificiile reprezintă un pericol atât pentru animalele care locuiesc în zonele în care explodează, cât și în locații relativ îndepărtate când vântul transportă particulele. Există, de asemenea, și riscul de ingerare a reziduurilor de artificii și petarde.

Substanțele chimice sunt, de asemenea, periculoase pentru pisici și câini, la fel ca și pentru oamenii cu boli respiratorii, cum ar fi astmul. Folosirea neglijentă a artificiilor poate provoca, de asemenea, mutilări și accidente mortale la animalele din apropierea evenimentului, precum și provocarea de incendii care dăunează animalelor. 

Modul în care diferitele animale sunt afectate de artificii

Câinii
Acuitatea auditivă a câinilor este unul dintre motivele pentru care sunetul artificiilor le poate fi atât de dăunător. Ei prezintă semne de anxietate copleșitoare deoarece nu pot scăpa de sunet.

Câinii, ca multe alte animale, suferă și din cauza altor fenomene care produc sunete puternice, cum ar fi furtunile. Cu toate acestea, în cazul furtunilor, zgomotele sunt însoțite de semne de avertizare anterioare, pentru ca animalele să le poată percepe din timp. Acest lucru le poate provoca neliniște în așteptare, dar nu le provoacă frica neașteptată cauzată de artificii, care sunt bruște și nu pot fi identificate. Frica de zgomot în rândul câinilor mai în vârstă este mai frecventă.

Mulți câini din mediul urban suferă simptome negative din cauza exploziilor de petarde. Reacțiile comune sunt blocajul fizic sau paralizia, încercările necontrolate de a scăpa și de a se ascunde și tremurături. Pot fi prezente și alte semne mai intense, cum ar fi salivație, tahicardie, urinare sau defecare, activitate crescută, hipervigilență și tulburări gastrointestinale. Toate aceste semne indică un mare disconfort.

Pisicile
Efectele artificiilor asupra pisicilor sunt mai puțin evidente, dar reacțiile lor sunt similare cu cele ale câinilor, cum ar fi încercarea de a se ascunde sau de a scăpa. În plus, ele pot orbi sau pot fi grav rănite de exploziile petardelor.

Caii
Caii se pot simți cu ușurință amenințați de artificii datorită hipervigilenței lor, deoarece sunt în permanență în alertă maximă din cauza posibililor prădători. De asemenea, acționează destul de asemănător cu câinii și pisicile, dând semne de stres și frică și încercând să fugă sau să scape. Uneori, ei reacționează la artificii încercând să sară garduri și să fugă în zone periculoase în care pot fi loviți de mașini.

Păsările
Zgomotul petardelor poate cauza păsărilor tahicardie și chiar moartea din cauza fricii. Gradul ridicat de stres al păsărilor este indicat de faptul că acestea pot abandona temporar sau definitiv locurile în care se află.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/concept-dog-s-anxiety-thunderstorm-fireworks-loud-noises-pet-s-mental-health-excessive-emotionality-feelings-image160196571

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.