fbpx

Educația ”gratuită” costă, în medie, 3093 de lei pe an pentru fiecare copil

Gratuitatea educației în sistemul public din România există doar în teorie. Mai mult, costurile ascunse ale învățământului de stat s-au dublat în ultimii opt ani. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat recent de organizația ”Salvați Copiii.”

Astfel, în comparație cu anul 2010, costul total mediu creşte de la 1490 per copil la 3093 lei.

Autorii studiului observă că ”au apărut categorii noi de costuri, precum cele asociate programelor de after school, a căror incidenţă era mai semnificativ mai scăzută acum 8 ani. Deşi incidenţa este relativ scăzută şi acum, în jurul valorii de 10%, acolo unde apar reprezintă a doua categorie de cost în ordinea importanţei. Mai mult decât atât, aprox. 90% dintre părinţii ai căror copii sunt parte a astfel de programe, suportă integral costurile, indiferent că sunt desfăşurate în instituţii
publice sau private.

salvați copiii educația gratuită

Alte concluzii ale cercetării:

Copii mari, costuri mari. În ciclul primar părinţii plătesc, în medie, 2545 lei anual, în gimnazial 3083 iar pentru liceu 3647 lei.

Meditaţiile sunt mai scumpe. Comparativ cu studiul precedent, unele costuri precum cele asociate meditaţiilor sau alimentelor consumate de copil la şcoală au crescut semnificativ, altele „par a fi indexate cu rata inflaţiei”.

Mai mulţi copii fac meditaţii comparativ cu 2010. Procentul celor care apelează la meditaţii plătite a crescut de la 24 la 40%.

Incidenţa fondului clasei a scăzut. Fondul clasei este plătit de 56% dintre părinţi, comparativ cu 72% în 2010.

Aproximativ 2 din 10 părinţi afirmă că fondul clasei este o contribuţie obligatorie. Comparativ cu 2010 procentul acestora s-a înjumătăţit.

Pentru părinţi nu sancţiunea, ci dorinţa ca elevii să beneficieze de condiţiile şi materialele necesare învăţării, constituie principala constrângere care determină achitarea acestor bani.

Consultarea părinţilor cu privire la utilizarea banilor din fondul şcolii sau fondul clasei rămâne scăzută. Participarea copiilor în luarea acestor decizii este marginală.

Ponderea părinţilor care afirmă că li s-au cerut sume de bani pentru înscrierea copilului la şcoală, acordarea de note, promovarea examenelor sau protocol la examene a scăzut semnificativ comparativ cu 2010, de la valori de aproximativ 5% din total, la valori sub 1%.

Studiul realizat de Salvați Copiii este disponibil, integral, aici.

Citește și

”A cui mai e școala românească de stat? De ce noi nu contăm decât ca sponsor ilegal și necunoscut?”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.