fbpx

Prețurile actualizate la energie pentru toți consumatorii

În martie Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Obiectivul acesteia a fost plafonarea prețurilor și protejarea cetățenilor, mai ales a celor vulnerabili pentru care prețul crescut pentru energie pune o presiune semnificativă asupra bugetului familiei.

Documentul include următoarele prevederi:

  • consumatorii casnici care au un consum lunar de până în 100 de kW vor plăti 0,68 lei. În total, aproximativ 3,5 milioane de gospodării vor beneficia de acest preț.
  • cei care consumă între 100 și 300 de kW vor ahita 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.
  • pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt. În această categorie intră firmele mici și mijlocii, în principiu.

În ceea ce privește prețul pentru gazele naturale, consumatorii casnici vor plăti maxim 0,31 lei pe kW, iar consumatorii non-casnici vor plăti până la 0,37 lei pe kW. Companiile care au consumat până la 50.000 de kW pe oră în 2021 vor plăti același preț.

Pe lângă sprijinul acordat de stat, consumatorii casnici și non-casnici au libertatea de a alege să schimbe furnizorul de energie. Odată cu cererea unei oferte la gaze naturale sau energie electrică, principalul beneficiu de care clienții se pot bucura este un preț avantajos, împreună cu alte avantaje, în funcție de fiecare furnizor în parte.

În procesul de comparare a ofertelor primite este important ca un beneficiar să analizeze următoarelor informații: prețul prorpiu-zis al energiei, tariful pentru transport, tariful pentru serviciul de sistem, tariful pentru sistemul de distribuție, acciza, contribuția pentru cogenerare și certificatele verzi. Unele tarife pot să fie aproximativ la fel, iar altele pot să fie mai mari decât valoarea medie a celorlalți furnizori, prețul final depinzând de fiecare producător de energie în parte. Pe lângă aceste date, perioada de facturare, transmiterea indexului, termenul de plată a facturii și modalitățile aferente, penalizările în cazul neplății facturii la timp, precum și durata contractului, condițiile de reînnoire, de prelungire și de încetare a sa –  toate reprezintă elemnete esențiale pe baza cărora trebuie ales furnizorul.

Indiferent de tipul contractului semnat cu un furnizor de energie, orice consumator are o serie de drepturi garantate prin lege în relația cu acesta. Astfel, un consumator are dreptul de acces la rețelele de energie electrică și gaze naturale, dreptul de a-și alege furnizorul fără plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia și dreptul de a fi informat în legătură cu condițiile generale de contractare, prețurile și tarifele aplicabile, întreruperile programate în furnizarea gazelor naturale, etc.

De asemenea, legea din România oferă consumatorilor de energie dreptul de a solicita furnizorului modificarea și completarea contractului de furnizare și a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când consideră necesară detalierea sau completarea unor clauze contractuale. În egală măsură, există dreptul de acces la grupurile și sistemele de măsurare, care se sigilează în prezenţa clientului final sau a reprezentantului împuternicit, acesta având acces neîngrădit pe tot procesul. În final, este vorba și despre dreptul de a solicita furnizorului să ia măsuri pentru remedierea defecțiunilor și a deranjamentelor survenite în rețelele de energie electrică și gaze naturale și de a fi despăgubit pentru daunele provocate de către furnizor.

Sursă foto: Freepik.com

Articol publicat la initiativa Energia Gas&Power

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.