fbpx

O mușcătură de căpușă, două boli posibile. Doar pentru una există tratament. Cum ne ferim de a doua

Arahnidele nu sunt, poate, cele mai simpatice vietăți, însă cele mai multe dintre ele sunt, de fapt, inofensive pentru om. Nu și căpușele. Prezente în mediul înconjurător în cea mai mare parte din an, ele pot fi un adevărat pericol pentru sănătatea noastră, dintr-un motiv foarte serios: mușcătura de căpușă poate provoca o boală pentru care nu există tratament.

De fapt, mușcătura de căpușă poate cauza mai multe afecțiuni, printre care și Boala Lyme și o formă de encefalită, denumită de medici TBE – encefalita transmisă de căpușe. Prima dintre ele, Boala Lyme, deși poate avea forme grave, este vindecabilă cu ajutorul unui tratament. Pentru TBE un astfel de tratament nu există. Ea nu poate fi vindecată cu antibiotice sau cu alte medicamente. căpușă

Cât de gravă este, însă, encefalita de căpușe (TBE)?

capusa

foto credit@Richard Bartz via Wikimedia Commons

Boala se manifestă cel mai adesea sub formă de meningită, encefalită sau meningoencefalită. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la o treime dintre pacienți pot suferi complicații pe termen lung.
Numărul cazurilor raportate a crescut în majoritatea țărilor. TBE prezintă o problemă de sănătate îngrijorătoare în Europa, întrucât numărul cazurilor raportate în toate regiunile endemice ale Europei a crescut cu aproape 400% în ultimele trei decenii.
Se știe că virusul encefalitei care este transmisă de căpușe infectează o serie de gazde, inclusiv rumegătoare, păsări, rozătoare, carnivore, reptile, mamifere și oameni.

Riscul de a contracta TBE depinde de numărul total de căpușe din zonă, de proporția în care aceste căpușe poartă virusul și comportamentul uman. În zonele cu risc, persoanele cu activități recreative sau profesionale în aer liber (de exemplu: vânătoare, pescuit, camping, hrănirea animalelor, silvicultură, agricultură, instruire militară) prezintă un risc crescut de a fi mușcate de căpușe, afirmă OMS. Există, însă, date locale recente care arată ca și în mediul urban exista populații abundente de căpușe.

În cazuri rare, oamenii pot de asemenea să fie infectați prin consumarea de lapte nepasteurizat de la animale infectate.

Care este soluția?

În lipsa unui tratament, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva TBE este vaccinarea, după cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății. ”Vaccinurile actuale par să protejeze împotriva tuturor subtipurilor de virus TBE aflate în circulație. Dat fiind că incidența TBE poate varia considerabil între regiunile geografice, strategiile publice de imunizare ar trebui să se bazeze pe evaluări ale riscurilor efectuate la nivel de țară sau de regiuni”, afirmă OMS, în raportul ”Encefalita de căpușe în Europa.”

“Ce putem face pentru a ne proteja și a evita o eventuala infectare, este să ne adresăm medicului de familie sau putem să accesăm www.desprecapuse.ro, două surse din care putem afla mai multe despre opțiunea vaccinării.”

căpușă