fbpx

Curtea Constituţională de la Chişinău a anulat legea care oferea un statut special limbii ruse

Curtea Constituțională de la Chişinău a anulat o lege care ar fi acordat limbii ruse un statut special în Republica Moldova, anunţă Reuters. Legea a fost adoptată luna trecută de parlamentul pro-rus, în ciuda obiecțiilor formulate de Maia Sandu, noului președinte al țării.

Legea ar fi făcut din limba rusă limba de comunicare între comunitățile etnice și ar fi impus ca numele bunurilor, serviciilor și medicamentelor să fie traduse în rusă. Instanța a considerat-o neconstituțională.

„Legea presupune acordarea limbii ruse de un statut similar cu limba de stat, lucru care nu este prevăzut de Constituție”, a spus Domnica Manole, șeful instanței.

Presa de stat din Rusia a criticat decizia. Agenția de știri RIA din Rusia a citat o sursă care a numit hotărârea de la Chişinău „profund regretabilă” și „o decizie oportunistă din punct de vedere politic”.

Limba este o problemă centrală a identității naționale în Moldova, o țară care constă în cea mai mare parte din teritoriul anexat de Uniunea Sovietică din România în timpul celui de-al doilea război mondial, precizează jurnaliștii Reuters. Româna, vorbită de majoritatea etnică moldovenească, este limba de stat, în timp ce rușii, ucrainenii și alții vorbesc în principal rusă.

Rusia și Occidentul au luptat pentru influență în țară, mulți moldoveni favorizând legături mai strânse cu România, membră NATO și UE, în timp ce mulți vorbitori de rusă privesc spre Moscova.

Președintele Maia Sandu, care este în favoarea legăturilor mai strânse cu Uniunea Europeană, a preluat funcția în noiembrie, după ce l-a învins la alegeri pe președintele în funcție, Igor Dodon. Însă parlamentul este încă controlat de grupuri pro-ruse, acuzate de Sandu că adoptă legi menite să provoace controverse.

Vitalii Andrievschii, un analist politic, a declarat că legea anulată astăzi ar fi provocat pasiuni politice.

„Moldovenii trec de bunăvoie la rusă în comunicarea cu cei care nu vorbesc limba de stat, dar dacă sunt obligați să facă acest lucru în baza legii, aceasta va înrăutăți situația actuală”, a apreciat analistul.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.