fbpx

Science Magazine: Deschiderea în siguranță a școlilor nu depinde doar de măsurile sanitare, ci și de răspândirea virusului în comunitate

Sursă foto; Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

Limitarea răspândirii COVID-19 după redeschiderea școlilor depinde de mai mulți factori decât măsurile sanitare, scrie prestigioasa publicație Science Magazine.

Autorii articolului au studiat ce s-a întâmplat în mai multe țări care au decis reînceperea cursurilor în sălile de clasă.

Science Magazine notează o opinie comună a experților: deschiderea în siguranță a școlilor nu depinde doar de ajustările pe care le fac acestea pentru siguranța sanitară. Este vorba și despre cantitatea de virus care circulă în comunitate, ceea ce afectează probabilitatea ca elevii și personalul să aducă COVID-19 în sălile de clasă.

Din start, unele țări au pariat pe opiniile acelor cercetători care sugerează că elevii de vârste mici nu vor răspândi virusul: școlile din Olanda au tăiat dimensiunile claselor la jumătate, dar nu au impus distanțarea între copiii sub 12 ani când s-au redeschis în aprilie. Danemarca, prima țară din Europa care a redeschis școlile, a deci organizarea copiilor în grupuri mici care se puteau întâlni în recreație. De asemenea, a găsit modalități creative de a oferi grupurilor cât mai mult spațiu și aer curat posibil, chiar predând unele ore într-un cimitir. Unele clase din Belgia s-au reunit în biserici, pentru a-i menține pe elevi la distanță. Finlanda a păstrat dimensiunile normale ale clasei, dar împiedică clasele să se amestece între ele.

În Israel, presiunea de a redeschide complet școlile, după o redeschidere parțială pe 3 mai, a fost intensă. Două săptămâni mai târziu, școlile i-au întâmpinat pe toți elevii, chiar și în clase de câte 30 – 40 de elevi. Distanțarea în sala de clasă a fost imposibilă, spune Efrat Aflalo, reprezentant al Ministerul Sănătății din Israel. Astfel, țara a aplicat o altă strategie protectoare: măștile.

În alte părți, măștile sunt mai puțin importante. În unele școli din Germania, elevii le poartă pe holuri sau în băi, dar le pot îndepărta atunci când sunt așezați în băncile distanțate. Austria a redeschis școlile cu aceeași abordare, dar a abandonat măștile pentru elevi câteva săptămâni mai târziu, când oficialii au observat că răspândirea virusului în școli este mică. În Canada, Danemarca, Norvegia, Regatul Unit și Suedia, purtarea de mască a fost opțională atât pentru studenți, cât și pentru personal.

Școlile răspândesc virusul în comunitate?

Deoarece copiii dezvoltă atât de rar simptome severe, experții au avertizat că școlile deschise ar putea prezenta un risc mult mai mare pentru profesori, membrii familiei și comunitatea mai largă decât pentru studenții înșiși, afirmă publicația. Mulți profesori și alți angajați ai școlii sunt temători cu privire la întoarcerea la clasă.
Science Magazine afirmă că a putut să găsească puține rapoarte de decese sau boli grave de la COVID-19 în rândul personalului școlar, dar informațiile disponibile sunt, încă, puține. Mai mulți profesori au murit din cauza complicațiilor COVID-19 în Suedia, unde școlile nu au modificat dimensiunile clasei sau nu au făcut alte modificări de fond.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.