fbpx

9 mai 1960: Primul contraceptiv oral pentru femei deschide drumul către Revoluția sexuală

La 9 mai 1960, Administrația SUA pentru Alimente și Droguri (FDA) a aprobat Enovid, un contraceptiv oral la fel de sigur ca alte metode pentru controlul nașterii utilizate până atunci, dar mai ușor de folosit.

Margaret Sanger-1879

Efortul de cercetare și testare a început încă din 1953, când Margaret Sanger, o legendară luptătoare pentru contracepție, i-a oferit doctorului Gregory Pincus 150.000 USD pentru a-și continua cercetările anterioare și pentru a dezvolta un contraceptiv oral sigur și eficient pentru femei.


Versiunea inițială conținea cel puțin de cinci ori cantitățile de estrogen și de zece ori progesteron decât îl au astăzi contraceptivele orale.. Reducerea acestor cantități au vizat efectele medicale secundare, în principal apariția de cheaguri de sânge periculoase. Astăzi, pilula contraceptivă, cea mai frecventă formă de control al nașterii folosită de milioane de femei, are o eficiență de 99 la sută în prevenirea sarcinii. 

photo created by www.freepik.com

În raportul ”Tinerii și contracepția”, un studiu asupra perceperii globale a tinerilor legate de sex și contracepție, din 2017, motivul cel mai des întâlnit pentru care tinerii au avut relații sexuale neprotejate a fost datorită lipsei accesului la contracepție (29,4 %).

Conform Eurostat, în România, în 2017, a fost un număr de 289 avorturi la adolescente sub 15 ani. În 2008 au fost 483 avorturi. Cel mai mare număr de avorturi s-a înregistrat în România în 2013 – 664 avorturi.

Avorturi pe grupe de vârstă a mamei, în perioada 2009 – 2018, în România

Sursă: http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table22

La grupa de vârstă 15-19 ani, în România, în 2017, a fost un număr de 5.267 avorturi. În 2008 au fost 13.833 avorturi. 

Conform International Planed Parenthoofd Federation (IPPF) scăderea ratei avorturilor la cerere în România se realizează prin:

    • asigurarea accesului femeilor la produse contraceptive, distribuite gratuit;
    • acoperirea teritorială cu furnizori de servicii integrate de planificare familială/sănătatea reproducerii;
    • formarea personalului din medicina primară în planificare familială cu prioritate în zonele cu populaţie/grupuri defavorizate;
    • dezvoltarea activităţii cabinetelor/centrelor de planificare familială prin acordarea de noi competenţe şi servicii în domeniul sănătăţii reproducerii;
    • creşterea gradului de conştientizare şi informare a populaţiei privind opţiunile reproductive mai ales în rândul persoanelor/grupurilor cu risc crescut de sarcini nedorite ţintirea persoanelor/grupurilor vulnerabile cu risc crescut de sarcini nedorite şi nevoi neacoperite prin serviciile medicale de primă linie; obligativitatea raportării avorturilor la cerere efectuate în sectorul privat.

Dacă ai ajuns aici, citește și:

Ce propune INSP pentru elevii din clase terminale și pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.