fbpx

9 decembrie 1968: Prima demonstrație publică a unui mouse de calculator

By SRI International - Stanford Research Institute

În 1968, a avut loc prima demonstrație a utilizării unui mouse de calculator, la o conferința a Federației Americane de Societăți de Prelucrare a Informațiilor la Universitatea Stanford, California. Inventatorul mouse-ului, Doug Engelbart, și o mică echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare Stanford au uimit lumea calculatoarelor cu o demonstrație extraordinară.

Au prezentat mouse-ul de calculator, interfața grafică, editarea afișajului și integrarea textului și graficii, hiper-documente și video-conferința bidirecțională cu spații de lucru partajate. Aceste concepte și tehnologii au devenit fundamentul calculului interactiv modern. Engelbart a brevetat mouse-ul pe 17 noiembrie 1970.

Mouse de calculator: Istorie și evoluție

Invenția mouse-ului a fost o descoperire semnificativă în domeniul interacțiunii om-computer și a îmbunătățit în mare măsură eficiența și ușurința de utilizare a interfețelor de calculator. Așa cum am scris și deja știți, primul mouse de calculator a fost inventat de Douglas Engelbart în anii ’60 și, de atunci, a suferit mai multe modificări, devenind parte vitală a tehnologiei moderne.

Inventatorul mouse-ului

Douglas-Engelbart

Douglas Engelbart a fost un inginer și inventator american cunoscut mai ales pentru pionieratul său în domeniul interacțiunii om-computer. În 1963, Engelbart a venit cu conceptul de mouse de calculator în timp ce lucra la Institutul de Cercetare Stanford (SRI) din California. Scopul lui Engelbart era de a îmbunătăți eficiența și ușurința de utilizare a interfețelor de calculator, iar el credea că mouse-ul ar putea fi folosit pentru a manipula obiecte de pe ecran și pentru a facilita navigarea prin documente și programe.

La Institutul de Cercetare Stanford, Engelbart a început investigația sa asupra modului de creștere a productivității umane prin utilizarea calculatoarelor în anii 1950. Într-un articol intitulat „Augmentarea inteligenței umane: un cadru conceptual„, pe care l-a publicat în 1962, el și-a expus ideile despre modul în care calculatoarele ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți capacitățile cognitive umane. Invenția mouse-ului de calculator a fost una dintre cele mai mari realizări ale lui Engelbart.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Alte inovații interactive în calculatoare create de Engelbart includ calculatoarele în rețea, care permit numeroșilor utilizatori să acceseze și să partajeze informații de pe un singur calculator, și hiper-textul, care permite utilizatorilor să exploreze și să lege informații pe un ecran de calculator. De asemenea, el a creat ideea de interfață grafică cu utilizatorul (GUI), care permite oamenilor să utilizeze ferestre și pictograme în loc de comenzi bazate doar pe text pentru a comunica cu calculatoarele.

Dezvoltarea calculatoarelor personale și a internetului a fost influențată în mod semnificativ de munca lui Engelbart. În 2000, i s-a acordat Medalia Națională de Tehnologie pentru munca sa revoluționară în domeniul calculatoarelor. Invenția lui Engelbart a fost comercializată pentru prima dată de către Xerox Corporation în anii 1970, dar abia odată cu apariția computerului Macintosh de la Apple Inc în 1984, mouse-ul a devenit larg adoptat.

Designul și funcționalitățile inițiale

Primul prototip de mouse

Designul original al mouse-ului de calculator, așa cum a fost inventat de Douglas Engelbart în 1963, era o carcasă de lemn cu două roți metalice care se roteau pe axele x și y. Mouse-ul era conectat la calculator printr-un cablu și comunica mișcarea mouse-ului la calculator. Avea și un buton pe partea de sus, care era folosit pentru a selecta elemente de pe ecranul calculatorului. Roțile metalice erau folosite pentru a urmări mișcarea mouse-ului de-a lungul axei x și y, ceea ce la rândul său muta cursorul pe ecran. Acest design a fost numit „Indicatorul de poziție X-Y pentru un sistem de afișare” sau simplu „Indicatorul de poziție X-Y”.

Funcția inițială a mouse-ului de calculator era de a îmbunătăți eficiența și ușurința de utilizare a interfețelor de calculator. Engelbart credea că mouse-ul ar putea fi folosit pentru a manipula obiecte de pe ecran și pentru a facilita navigarea prin documente și programe. Mouse-ul permitea utilizatorilor să indice, să facă clic și să tragă obiecte pe ecran, facilitând navigarea prin documente și programe, iar butonul de pe partea de sus a mouse-ului permitea utilizatorilor să selecteze elemente de pe ecran. Mouse-ul era folosit și pentru a desena forme pe ecran și era un component cheie în viziunea lui Engelbart asupra unui „Sistem online” (NLS), care era un sistem care permitea utilizatorilor să interacționeze cu un calculator printr-o interfață grafică cu utilizatorul (GUI).

Mouse-ul a fost prezentat pentru prima dată pe 9 decembrie 1968 în cadrul demonstrației publice multimedia intitulate – The Mother of All Demos, care a inclus  demonstrații despre

⊕ Link-uri hiper-text
⊕ Editare de text în timp real
⊕ Ferestre multiple cu control flexibil al vizualizării
⊕ Tuburi de afișaj cu catod
⊕ Teleconferință pe ecran partajat

A fost debutul mondial al calculatoarelor personale și interactive, în care a fost prezentat un mouse de calculator care controla un sistem de calculatoare în rețea. 

Urmăriți filmul de prezentare aici:

Mouse-ul a suferit ulterior îmbunătățiri în design și funcționalitate, dar ideea și scopul său fundamental nu s-au schimbat: este un dispozitiv de indicare care permite oamenilor să interacționeze cu calculatoarele într-un mod mai natural, mișcând un cursor pe ecran în timp ce mișcă mouse-ul.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

8 decembrie 1846: Se inaugurează Biblioteca Română din Paris

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.