fbpx

8 lucruri mai puțin știute despre căpușe. Cum ne putem proteja de ele

ID 127832638 © Sebastian Kaulitzki | Dreamstime.com

Odată cu sosirea sezonului cald, populația de căpușe este în continuă creștere. La fel și necesitatea de a ne proteja de mușcătura lor, care poate cauza afecțiuni serioase. Însă primul pas spre protecție este, întotdeauna, informarea corectă. Așadar, iată câteva lucruri mai puțin știute despre aceste vietăți:

  • Căpușele nu sunt insecte.

E un lucru adevărat. Căpușele nu sunt insecte, deși sunt adesea confundate cu ele. Ele sunt, de fapt, clasificate ca arahnide sau rude ale păianjenilor, scorpionilor și acarienilor. Dacă priviți atent o căpușă, veți observa că ea seamănă cu un păianjen: la fel ca acesta, are patru perechi de picioare și îi lipsesc ”antenele” caracteristice insectelor.

  • Căpușele nu sar și nici nu zboară. În schimb, se târăsc până găsesc o gazdă. Apoi, se fixează bine cu picioarele din spate pe suprafața pe care se află și își folosesc picioarele din față pentru a se prinde de respectivul om sau animal.
  • Spre deosebire de mulți alți dăunători, căpușele sunt adaptate pentru a se hrăni pentru perioade lungi de timp. Își îngroapă dinții profund în pielea gazdei, astfel încât să poată rămâne atașate în siguranță zile întregi pentru a mânca. Este important să rețineți că necesită de obicei 24-48 de ore de hrănire înainte de a putea transmite cu succes infecții precum boala Lyme, deci îndepărtarea promptă este foarte importantă. Însă, o alta infecție, Encefalita transmisă de căpușe sau TBE (cauzată de virusul encefalitei de căpușă) poate fi transmisă la om imediat, după o singură înțepătură a unei căpușe infectate. 
  • Căpușele au patru etape de viață: ou, larvă, nimfă și adult. În toate aceste etape, cu excepția celei de ou, ele trebuie să găsească o gazdă pentru a se hrăni. În caz contrar, căpușa va muri.
  • Potrivit statisticilor medicale, căpușele se află pe locul doi după țânțari în ceea ce privește transmiterea de boli infecțioase atât la oameni, cât și la animale. Cea mai cunoscută afecțiune care poate fi declanșată de mușcătura de căpușă este Boala Lyme. Însă nu este singura. Encefalita transmisă de căpușe (TBE-Tick Borne Encephalitis) este o infecție la nivelul creierului și al măduvei spinării,  iar transmiterea TBE la oameni se produce cel mai frecvent prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă.
  • Spre deosebire de Boala Lyme, encefalita transmisă de căpușe (TBE) nu poate fi tratată cu antibiotice sau cu alte medicamente.
  • În lipsa unui tratament, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva TBE este vaccinarea, după cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății.
  • Pentru a ne proteja și a evita o eventuala infectare, este recomandat să ne adresăm medicului de familie sau putem să accesăm www.desprecapuse.ro, două surse din care putem afla mai multe despre opțiunea vaccinării.

Viza ANMDMR  Nr 9799E din 06.07.2020

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/d-rendered-illustration-tick-grass-blade-tick-image127832638