fbpx

8 lucruri despre apa din București pe care trebuie să le știi

Apa care curge în fiecare zi de la robinetele noastre ajunge acolo după un proces complex de purificare și de tratare, astfel încât să o folosim în siguranță. Rețeaua de apă și canalizare este un sistem care trebuie în fiecare zi întreținut și protejat, atât de Apa Nova București, compania care se ocupă de acest lucru, cât și de noi. Să avem grijă de o resursă vitală, așa cum este apa, este nu doar un lucru care ține de o minimă civilizație, ci și un gest de responsabilitate față de generațiile următoare. 

De multe ori, rețeaua de canalizare are de suferit chiar din cauza deciziilor noastre. Poate nu ni se pare mare lucru să aruncăm un șervețel umed sau o cană de ulei aruncate în vasul de toaletă, dar, dacă multiplicăm acest gest de câteva milioane de ori, vom avea dimensiunea riscurilor la care supunem cu bună-știință sistemul de canalizare a orașului.

Iată câteva lucruri elementare pe care trebuie să le știi despre rețeaua de apă din Capitală:

  1. Apa uzată menajeră, industrială și pluvială este colectată, în mare parte, în sistem unitar de pe întreaga suprafață a municipiului București, prin rețeaua de canale de serviciu și colectoare principale și transportată prin Caseta de Ape Uzate până la intrarea în stația de epurare ape uzate – Glina. 
  2. Caseta de ape uzate, considerată inima sistemului de canalizare bucureștean, este o construcție subterană, complexă și unitară, cu o structură hibridă, unică în lume, care preia apele uzate menajere, industriale și pluviale de pe teritoriul  Municipiului București din cele 18 colectoare care descarcă direct în aceasta.
  3. Sistemul de canalizare a fost proiectat la începutul secolului XIX, pentru o populație deservită de 1 000 000 de locuitori și o suprafață de colectare a apei meteorice de 5 000 ha. În prezent, sistemul de canalizare al orașului București trebuie să răspundă nevoilor unei populații ce depășește 2 000 000 de locuitori, colectării și evacuării apelor uzate menajere și industriale, precum și preluării apelor meteorice de pe o suprafață ce depășește 20 000 ha.
  4. Doar în 2018, au fost evacuate din rețeaua de canalizare aproximativ 18000 tone de deșeuri. În ultima perioadă, această valoare a crescut anual cu 500 tone.
  5. Pentru mentenanța sistemului de canalizare se alocă aproximativ 700 000 ore anual în cadrul programului preventiv
  6. Cei mai mare ”duşmani” al conductelor interioare de canalizare menajeră sunt cârpele, vata medicinală, șervețelele umede pentru igiena bebeluşilor sau utilizate la demachiere şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor. 
  7. Pe lângă deșeurile casnice, sistemul de canalizare a avut parte și de blocaje mai ”originale”. De exemplu, la stația de epurare a ajuns prin rețeaua de canalizare o traversă de cale ferată care, împreună cu materialele textile aruncate în canalizare, au format un ”dop” foarte dificil de îndepărtat.
  8. Reciclarea plasticului reduce consumul de apă şi scade generarea de dioxid de carbon.

Apa Nova și Educație Privată au dat startul unei campanii de informare pe tema utilizării corecte a rețelei de canalizare. Este o campanie destinată atât celor mici, cât și părinților, pentru că fiecare poate afla ceva nou și util despre faptul că, atunci când ne comportăm responsabil, rezultatul este o viață mai bună, pentru noi toți.

Citește și

Uleiul folosit, inamicul rețelei de canalizare și al mediului înconjurător. Ce facem cu el?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.