fbpx

790 de mii plus mulți alții

de Adda Barbu

Rezumat al unui studiu OCDE, ”Talent în străinătate”: o imagine asupra emigranților români În 2015/16, 23% dintre emigranții români cu vârste de peste 15 ani care trăiesc în țările OCDE aveau studii superioare. De trei ani din momentul studiului cam câți alții vor fi plecat? Cu toate acestea, repartizarea nivelului de educație în rândul emigranților români variază în țările de reședință.

Destinațiile nord-americane au avut cea mai mare pondere a emigranților români cu studii superioare printre țările principale fiind: 54% în Statele Unite și aproape 80% în Canada. Emigranții români din Franța și din Regatul Unit au avut, de asemenea, în medie un nivel relativ ridicat de educație: aproximativ 35% dintre aceștia au ajuns la învățământul terțiar în 2015/16 în aceste două țări.

Nivelul educațional a fost mult mai scăzut în Italia, principala țară de destinație, doar 9% dintre emigranții români raportând un nivel ridicat de educație. Germania este principala țară de destinație OCDE pentru emigranții români cu studii superioare, cu aproape unul din cinci emigranți români foarte educați.

Canada, Statele Unite și Regatul Unit găzduiesc 13%, 11% și 10% din numărul total al emigranților români cu studii superioare.

În general, în țările OCDE există mai mult de 450 000 de românce cu studii superioare, în timp ce omologii lor de sex masculin sunt mai puțin de 340 000. Aproape nouă din zece emigranți români percep percepția că întregul lor potențial nu este exploatat în țara gazdă și că au abilitățile necesare pentru a face față unor sarcini mai exigente decât cele necesare pentru a-și îndeplini funcțiile actuale.

Am pierdut 4 ani din viața de emigrant din 10 până m-am cocoțat înapoi la nivelul de la care plecasem de acasă. Dar ce să-i faci? Cei mai mulți români cu studii superioare și experiența căpătată în străinătate, atunci când se întorc acasă, au șanse mai reduse să își găsească un loc de muncă pe măsură CV-ului lor, și se poticnesc în scuza: sunteți supra-calificat. În Uniunea Europeană, mai puțin de 2% dintre emigranții români au raportat continuarea studiilor în țările de destinație drept principalul lor motiv pentru migrație, cu ponderi oarecum mai mari în Regatul Unit (6%) și Belgia (5%).

Ca urmare, numărul studenților români mobili internaționali este relativ mic, cu puțin peste 32 000 în 2016. Mă întreb câți revin în țară după studii să pună umărul la construirea viitorului luminos al României. Din cei câțiva zeci pe care îi cunosc personal: niciunul.

Întrebarea este: cam cât timp le-ar lua celor 790 de mii plus mulți alții să ajute creșterea economică a țării? Cam cum ar fi să ai antreprenori educați care să implementeze strategii învățate în țările civilizate? Bine că suntem educați și ii ajutăm pe alții să crească. Mulțumim, România! Noi pe tine nu te putem ajuta dacă nu ne motivezi să revenim!

 

Citește și

Radiografia adultului crescut în “palmele” tale

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.