fbpx

7 martie 1897: Prima dimineață a fulgilor de porumb

Corn Flakes Cereal Boxes --- Image by © William Gottlieb/CORBIS

În 1897, Dr. John Kellogg a servit pentru prima dată în istorie primii fulgi de porumb pacienților săi la un sanatoriu din Battle Creek, Michigan. Fulgii au reprezentat un supliment neîndulcit la dietele pacienților săi, care sufereau de diverse afecțiuni, pe care el credea că le-ar putea vindeca printr-o dietă strict vegetariană și exerciții fizice intense.

Kellogg era adventist de ziua a șaptea și un adept pasionat al principiilor de „viață sănătoasă” ale bisericii. El propunea o abordare holistică a sănătății în zilele când nu existau antibiotice și puține medicamente eficiente de orice fel. A dus aceste credințe cu el în viața sa profesională ca medic și chirurg.

Fulgii de porumb pe care i-a servit la Sanatoriul său Battle Creek (cuvântul „sanatoriu” fiind inventat de Kellogg) erau fără zahăr, adică aproape fără gust, și nu erau destinați să te sature, ci să completeze o dietă sănătoasă.

Dr. John Kellogg

În jurul anului 1877, John H. Kellogg a început să experimenteze pentru a produce un aliment de mic dejun mai moale, ceva ușor de mestecat. A dezvoltat un aluat care era o combinație de grâu, ovăz și porumb. A fost copt la temperaturi ridicate pentru o perioadă lungă de timp, pentru a descompune moleculele de amidon din cereale. După ce s-a răcit, Kellogg a sfărâmat pâinea în firimituri. Cerealele au fost inițial comercializate sub numele de „Granula”, dar acest lucru a dus la probleme legale cu James Caleb Jackson, care deja vindea un cereal de grâu sub acel nume.

În 1881, sub amenințarea unui proces intentat de Jackson, Kellogg a schimbat numele cerealelor în „Granola”. Așa cum am povestit, fulgii de porumb au fost  serviți inițial pacienților de la sanatoriu, dar treptat au început să câștige popularitate și în consumul general.

În 1890, John a înființat Sanitas Food Company pentru a dezvolta și a comercializa produse alimentare. Frații Kellogg sunt celebri pentru inventarea fulgilor de porumb pentru  micul dejun, dar dezvoltarea cerealelor făinoase a fost descrisă în diverse moduri de cei implicați: Ella Eaton Kellogg, John Harvey Kellogg, fratele mai mic Will Keith Kellogg și alți membri ai familiei.

Există un dezacord considerabil cu privire la cine a fost implicat în descoperire și rolul pe care l-a jucat. Conform unor relatări, Ella a sugerat întinderea aluatului în foi subțiri, iar John a dezvoltat un set de role în acest scop. Potrivit altora, John a avut ideea într-un vis și a folosit echipamentul din bucătăria soției sale pentru a întinde aluatul. Este în general acceptat că, fiind chemat într-o noapte, John Kellogg a lăsat în urmă un lot de aluat din boabe de grâu. A doua zi, în loc să-l arunce l-a mărunțit și a fost surprins să obțină fulgi delicați, care apoi puteau fi copți.

Metoda descoperită de Kellogg, temperarea, avea să devină o tehnică fundamentală a industriei de cereale făinoase.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Will Kellogg a fost însărcinat cu aflarea ce s-a întâmplat și reconstituirea procesului în mod fiabil. Ella și Will erau adesea în dezacord, iar versiunile lor ale poveștii tind să minimizeze sau să nege implicarea celuilalt, accentuând în schimb propria lor parte în descoperire.

Will a fost cel care a recunoscut și a exploatat valoarea comercială a fulgilor de porumb. În 1906, Will a adăugat zahăr fulgilor și a vândut produsul ca aliment pentru micul dejun, ofensând profund ideile și sentimentele fratelui său John. Dr. Kellogg a dezaprobat atât de puternic această evoluție, încât l-a dat în judecată pe Will într-o încercare inutilă de a păstra numele Kellogg departe de cerealele de mic dejun produse în masă.

Evident, John a pierdut. Și Will a făcut marketing ca puțini alții. Semnătura sa a devenit logo-ul companiei, iar el a dedicat milioane pentru publicitate. În 1911, a realizat  cea mai mare reclamă electrică din lume în Times Square din New York City: 80 de picioare (aproximativ 25 m)  pe 160 de picioare (49 m) , cu numele Kellogg desfășurându-se pe mai mult de 60 de picioare (aproximativ 19 m).

Un brevet pentru „Cereale făinoase și procesul de preparare al acestora” a fost depus la 31 mai 1895 și acordat la 14 aprilie 1896, lui John Harvey Kellogg ca Brevet Nr. 558.393. Este semnificativ faptul că brevetul se aplica la o varietate de tipuri de cereale, nu doar la grâu.

John Harvey Kellogg a fost singura persoană menționată în brevet. Will a insistat ulterior că el, nu Ella a lucrat cu John și a afirmat în repetate rânduri că ar fi trebuit să primească mai mult credit decât i s-a acordat pentru descoperirea cerealelor făinoase.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

6 martie 1930: Mâncarea congelată apărea pe rafturile magazinelor din Statele Unite ale Americii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.