fbpx

7 aprilie 1827: Se vând primele chibrituri, 50 de bucăți la prețul de 1 șiling

Photo 160595036 | Friction Matchboxes © Unteroffizier | Dreamstime.com

În 1827, John Walker, un chimist, farmacist și inventator englez, a înregistrat prima vânzare de chibrituri, pe care tot el le inventase în anul precedent. Descoperirea sa din 27 noiembrie 1826 a fost accidentală. Ea s-a produs în timp ce încerca să praf de pușcă pentru muniția necesară unui un pistol ușor.

Primul său chibrit a fost activat întâmplător și era bețișorul cu care amesteca potasiu și sulfură de antimoniu. Pentru a îndepărta excesul de material lipit de capătul bețișorului, l-a frecat de podeaua de piatră și acesta s-a aprins.

El nu a brevetat niciodată invenția și producția sa a fost limitată la o activitate secundară a afacerii sale de farmacie.

Walker a realizat potențialul practic al acestei descoperiri și a început să producă chibrituri pe care le-a numit „chibrituri de foc prin fricțiune”.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Chibrituri CONGREVE

Aceste chibrituri erau bețișoare de lemn acoperite cu substanțe inflamabile la un capăt. Mai precis, erau bețișoare de lemn pe care le-a acoperit cu sulf, apoi le punea în vârf un amestec de clorat de potasiu, sulfură de antimoniu  și un liant de gumă arabica.

Utilizatorii trebuiau să frece capătul acoperit cu substanțe inflamabile de o suprafață aspră pentru a produce o scânteie și a aprinde chibritul.

Cuti e de chibrituri Congreve

Începând cu 7 aprilie 1827, le-a vândut în cutii de 50 de bucăți pentru un șiling, cu o foaie îndoită de hârtie abrazivă ca suprafață de frecare. El le-a numit Congreves, în onoarea lui Sir William Congreve, cunoscut pentru inventarea rachetelor militare. Chiar dacă a refuzat să breveteze chibriturile, a reușit totuși să obțină un venit confortabil din ele.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

6 aprilie 1992: Moare Isaac Asimov la vârsta de 72 de ani

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.