60% dintre elevi spun că preferă metode moderne de evaluare – studiu în București

ID 158326097 © Mykola Kotliar | Dreamstime.com

Un studiu comparativ între rezultatele obținute la evaluare prin metode de evaluare tradiționale și metode moderne, realizat în patru clase de gimnaziu din Capitală, arată preferința elevilor pentru cele din urmă.

Studiul, prezentat într-un articol publicat în cel mai recent număr al Revistei Cadrelor Didactice, arată avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două categorii de metode. 

60% dintre cei 100 de elevi care au făcut parte din cercetare au declarat că  preferă metodele moderne de evaluare, evidențiind faptul că acestea sunt mai stimulative și mai relevante pentru învățare.

Elevii care au fost evaluați prin metode moderne au obținut, în medie, cu 15% mai multe puncte decât cei evaluați prin metode tradiționale.

În plus, elevii au raportat un nivel mai scăzut de anxietate în timpul evaluărilor moderne comparativ cu examenele tradiționale.

Potrivit studiului, evaluările formative au dus la o îmbunătățire semnificativă a înțelegerii conceptelor, iar feedback-ul continuu a ajutat elevii să-și ajusteze strategiile de învățare.

Rezultatele sugerează că metodele moderne de evaluare nu doar că îmbunătățesc performanțele academice, dar și contribuie la o experiență de învățare mai pozitivă și mai angajantă pentru elevi, afirmă autorii cercetării.

Definiții și Caracteristici ale celor două categorii de metode:
Metode Tradiționale.

Exemple: Teste scrise, examene orale, note pe baza performanțelor academice.

Caracteristici:
*Se concentrează pe memorarea informațiilor.
*Evaluarea este adesea standardizată și bazată pe criterii obiective.
*Tinde să fie sumativă, evaluând cunoștințele acumulate la finalul unui modul sau semestru.

Metode Moderne: 

Exemple: Evaluări formative, portofolii, proiecte, autoevaluări, evaluări peer-to-peer.

Caracteristici:
*Se concentrează pe dezvoltarea abilităților critice și a gândirii critice.
*Evaluarea este adesea continuă și adaptată la nevoile individuale ale elevilor.
*Tinde să fie mai holistică, luând în considerare aspecte precum creativitatea, colaborarea și aplicarea cunoștințelor în contexte practice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.