fbpx

6 lucruri pe care trebuie să le știi când apar două liniuțe pe testul de sarcină

În momentul în care apar două liniuțe pe testul de sarcină, chiar dacă este o surpriză sau un rezultat așteptat de ani de zile

de dr. Alina Ilici, medic primar Neonatologie, fondatoarea Clinicii Pediatrice Adeomed

În momentul în care apar două liniuțe pe testul de sarcină, chiar dacă este o surpriză sau un rezultat așteptat de ani de zile, va urma pentru fiecare viitoare mămică o perioadă care poate fi cea mai frumoasă sau plină de încercări, cea mai grea sau poate extrem de ușoară, însă, cu siguranță, elementele comune sunt reprezentate de un amalgam de emoții, așteptare și nașterea unor sentimente de care nu se credea capabilă până atunci.

Pentru multe din viitoarele mame această perioadă poate fi copleșitoare, motiv pentru care  schițarea unui plan de acțiune încă de la începutul sarcinii poate ajuta destul de mult. Care sunt principalele lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul:   

1. Alegerea medicului ginecolog. Uneori poate fi o loterie , însă este extrem de important ca această alegere să fie luată într-un context și nu doar individual, bazat pe feelingul personal. Dacă evoluția sarcinii este fiziologică și ești o tânără mamă care nu vine cu patologie personală, atunci nu este obligatoriu să alegi un medic ginecolog care să lucreze într-o maternitate cu dotări pentru terapie intensivă, însă dacă aceste patologii sunt prezente este extrem de important, pentru că scopul final este ca și mama și copilul să primească îngrijiri adecvate, să te îndrepți care o maternitate cu dotările necesare  Deci contează în primul rând locul, apoi alegerea ginecologului. Având în vedere că veți parcurge următoarele 9 luni în parteneriat, este important să aveți dialog. și mai ales, încredere. 

Ar trebui să stabilești care sunt criteriile și necesitățile tale în ceea ce privește relația cu medicul ginecolog și să găsești persoana care să se plieze pe ceea ce tu îți dorești, nu neapărat să te bazezi pe recomandările rudelor sau ale prietenelor . Suntem cu toții diferiți și nevoile noastre pot fi diferite, iar alegerea unui ginecolog care nu se încadrează în criteriile tale îți poate aduce frustrare chiar dacă profesional lucrurile sunt ireproșabile.

2. Locul nașterii, lucru punctat și la primul capitol, trebuie ales, de asemenea, în primul rând în funcție de nevoile medicale ale mamei și copilului. Ulterior, te poți interesa care este politica fiecărei maternități în ceea ce privește sistemul de naștere, posibilitatea de a sta cu copilul, programul de alăptare etc. În ultimii ani, mediul online poate oferi suficiente informații încât să poți lua o decizie în cunoștință de cauză.   

3. La fel de important ca primele două puncte este medicul neonatolog, deși majoritatea mamelor află cu stupoare în maternitate că nou-născutul are un medic al lui. În cazul unei nașteri fără probleme, o mare parte din mame nu își vor aminti prezența sau numele neonatologului, însă dacă nașterea devine cu complicații sau se întâmplă înainte de termen, medicul neonatolog va fi omul cel mai important în tabloul nașterii pentru că, alături de echipa de asistente și de aparatura performantă, îți va transforma visul de a deveni mamă în realitate, în niște situații pe care doar un părinte care trece pragul unei secții de terapie intensivă neonatală le poate înțelege.

Există puține maternități în România unde îți poți alege medicul neonatolog, însă o informare în prealabil despre echipa și performanțele secției de neonatologie ar fi ideală, ca să știi la ce să te aștepți.   

4. Internetul  poate fi un bun prieten sau cel mai mare dușman, pentru că există puține domenii unde cantitatea de informații este atât de stufoasă și, automat, cantitatea de informații false atât de mare. Din păcate, fiind un domeniu unde numărul de specialiști este destul de mic și nevoia de informații de specialitate este extrem de mare, această discrepanță a dus la apariția unor personaje fără pregătire medicală, foarte vocale în mediul online și a căror informație din punctul de vedere al unui specialist este cel puțin dubioasă, pe alocuri de-a dreptul periculoasă, atât în ceea ce privește sarcina, cât și îngrijirea și alăptarea unui nou-născut. Felul în care reușești să cerni informația de pe internet te poate ajuta să iei deciziile corecte. Primul sfat din punctul asta de vedere este: Ia-ți informația medicală din sursă medicală, și dacă ai o suspiciune că nu este in regulă, întreabă un alt medic. Al doilea sfat: ascultă-ți instinctul, uneori răspunsul este fix la tine.

5. Modul nașterii. Oricât ai vrea să fii pe modul impasibil, fiind într-o perioadă oarecum dificilă din punct de vedere emoțional, aici vor apărea presiunea societății, părerea rudelor, a prietenelor, interminabilele discuții pe grupurile de mămici. Asta va veni peste toate convingerile înrădăcinate încă din copilărie, care pot fi de ajutor sau îți pot pune piedici în luarea unei decizii corecte.

Deși suntem într-un secol în care ar trebui să fim cu toții mai evoluați din punct de vedere emoțional sau cel puțin așa ne place să credem că suntem, acest subiect și alăptarea sunt domeniile în care am văzut cea mai mare lipsă de empatie. Când este vorba despre sarcină și naștere mie îmi place să le spun pacientelor o expresie pe care am auzit-o de la un om pe care personal și profesional îl admir foarte mult: dacă crezi că viața e un joc de șah, veți afla că de fapt este un joc de table.

După 20 de ani în domeniu, aș putea spune că a-ți face un plan în ceea ce privește nașterea ar trebui să fie o normalitate, însă a depinde strict de acest plan și a nu accepta nicio altă variantă, punând în pericol viața ta sau a copilului, nu mai este normalitate . Nașterea se consideră peste tot în lume o urgență medicală, poți naște fără asigurare medicală tocmai din acest considerent, iar ideea că ”bunica și străbunica au născut acasă 10 copii , eu de ce nu pot” este atât de departe de adevăr.

Da, în secolul trecut se năștea acasă, dar mortalitatea mamelor era foarte mare, ca să nu mai vorbim de mortalitatea neonatală: din 7-10 copii, trăiau 2-4 și majoritar mureau la naștere sau prin complicații la naștere. Așa cum nici o extremă nu este normală, nici varianta de a alege exclusiv cezariană nu este în regulă. De fapt, ar trebui ca fiecare medic să prezinte pacientei avantajele și dezavantajele fiecărui tip de naștere, și până la urmă, decizia să fie luată împreuna cu medicul ginecolog.     

6. Alăptarea. Dacă ai scăpat cu bine de sarcină și naștere și te aștepți că totul s-a terminat cu bine, vei constata cu stupoare că abia începe totul. Orice mamă își face o imagine despre cum va fi viața ei după apariția unui copil. De cele mai multe ori, ne imaginăm cum arată nou-născutul și, cum imaginile din mediul on line ne prezintă norișori și copii blonzi și grăsuți care sug la sân în brațele unor mame perfect aranjate și care zâmbesc, de cele mai multe ori realitatea te izbește puternic tocmai pentru că așteptările sunt nerealiste. Așa cum poveștile din seria ”nu vrei mai dormi niciodată , viața ta s-a terminat” sunt la fel de nerealiste .

Aș schița adevărul așa: urmează o perioadă în care viața ta se va schimba definitiv. Cu niște așteptări realiste și un pic de ajutor din partea specialiștilor, o poți transforma într-o perioadă tare frumoasă. Dacă vei aduce toată presiunea din jur pe tine și alăptarea va fi un “ must have” orice ar fi, șansele de reușită sunt minime. Da, 98 la sută din mame pot alăpta exclusiv, dar corect informate, înarmate cu răbdare, asumate. Există specialiști la care puteți apela, dar sfatul meu este să mergeți către specialiștii care sunt cadre medicale, medici, asistente, moașe cu experiență în domeniu, care să aibă noțiuni medicale și să poată depista când ceva nu este în regulă.

În momentul în care ții un pui de om în brațe, puiul tău, sentimentul poate fi atât de copleșitor și vei ajunge foarte repede la concluzia că tot ce ai învățat ca teorie poate să nu se aplice, lucru care te va confuza și mai tare. Tocmai de aceea  nașterea și alăptarea ar trebui să fie 2 lucruri atât de personale încât să nu se raporteze la statistici, păreri neavizate sau sfaturi pe net. Este treaba ta și a medicilor tăi și în felul ăsta îți acorzi toate șansele să ai o experiență cât mai bună .

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.