fbpx

50.000 de studenți străini vor să studieze în România

foto: Andrei Nistor

50.000 de studenți străni și-au manifestat interesul pentru a studia în România, spune Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Piaţa educaţională românească este foarte ofertantă şi foarte căutată. (…) Am hotărât să digitalizăm procesul de aplicare și în 2023 am avut peste 50.000 de aplicanți din întreaga lume care vor să studieze în România. Din păcate nu avem atâtea burse disponibile. O parte dintre aceștia vor rămâne aici, iar alții se vor întoarce în statele lor. Sunt mulți demnitari din lume care au studiat în România”, a declarat Janina Sitaru în cadrul primei conferințe din seria de evenimente „Agenda România 4.0”.

40.000 de studenți români urmează programe de învățământ în Uniunea Europeană, a subliniat secretarul de stat în cadrul evenimentului organizat de platforma Digitalio și Asociația Studenților în Științe Politice din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Uniunea Studenților din România, PressCluster | Clusterul presei și al creatorilor de conținut din România și Global Shapers Bucharest Hub.

Tema evenimentului, care s-a desfășurat marți, 27 februarie, la Casa de Cultură a Studenților din București, a fost „Educația”, fiind dezbătut de peste 100 de studenți, reprezentanți ai unor instituții precum Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, ai mediului academic, societății civile și mediului de afaceri din România.

În cadrul aceluiași eveniment, DNSC a anunțat că va desfășura un proiect pentru instruirea a 5.000 de profesori în elementele de bază a securității cibernetice.

„În această sală există cel puțin trei terminale care sunt deschise și pot fi atacate cibernetic. Am scanat cu air drop și am descoperit trei terminale deschise pe care, dacă aș fi un atacator, le-aș putea viza. Trebuie să fim prudenți la pericolele care ne pasc si sa ne asiguram ca facem tot ceea ce tine de noi pentru a ne proteja. Securitatea cibernetica este o responsabilitate comuna! Din nefericire, în acest moment tehnologia este cu mult înaintea proceselor educaționale și a metodelor de predare. Este greu să ținem pasul, dar ne propunem să facem acest lucru. Avem în acest moment în implementare un proiect PNRR prin care ne propunem să instruim 5.000 de profesori, atât din mediul universitar, cât și din cel pre-universitar în ceea ce înseamnă securitatea cibernetică, pentru ca ei, la rândul lor, să le disemineze către alți profesori, elevi și studenți. Doresc să fac proiectul public inclusiv către reprezentanții Ministerului Educației, care sper că ne vor ajuta în demersul nostru de a ajunge la cât mai mulți profesori din țară care trebuie să aibă dorința de a învăța și de a-i învăta pe alții” , a spus Teodor Vergu, expert al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.