Un copil educat este un om câștigat, Alătură-te comunității www.educatieprivata.ro și vei afla primul sau prima despre ceea ce te interesează : concursuri, olimpiade, baterii de teste, meditații sau despre activitățile de timp liber pe care le recomandăm.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate.
Alătură-te comunității cadrelor didactice www.educatieprivata.ro si vei avea acces la exemple de bune practici, invitații la seminarii și conferințe despre educație și anunțuri de carieră din țară sau stăinătate.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Un părinte informat se va înțelege mult mai ușor cu propriul copil. Alătură-te comunității de părinți www.educatieprivata.ro și vei primi informații despre sistemul de învățământ privat, alternativele educaționale, ofertele școlilor private, consursuri și olimpiade, meditații sau programele de pregătire anunțate de unitățile școlare partenere.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Acasă > Profesor pe bune > Planuri cadru > 5 variante de orar pentru clasa a XII-a, profil Uman, specializarea Filologie – Coaliția pentru Educație
5 variante de orar pentru clasa a XII-a, profil Uman, specializarea Filologie – Coaliția pentru Educație
06 Februarie 2025, 16:29
Coaliția pentru Educație continuă seria în care prezintă mai multe variante de orar conforme cu planurile-cadru, pentru diferite specializări de liceu. În episodul de astăzi, organizația prezintă 5 scenarii de orare pentru clasa a XII-a, profil Uman, specializarea Filologie.
Coaliția pentru Educație a publicat, ieri, 5 variante de orare pentru clasa a XII-a, profil real, specializarea Științele Naturii, care ar putea să fie aplicate după adoptarea noilor planuri-cadru.
” Continuăm seria scenariilor de orare pe specializări!
De data aceasta, ne uităm la clasa a XII-a, profil real, specializarea Științele Naturii.
Cum arată 5 scenarii de orare la 5 licee care aleg să specializeze diferit elevii? Câte ore pot fi alocate materiilor de specialitate? Ce opțiuni există pentru aprofundare prin CDEOȘ? Vom explora toate aceste aspecte în noul scenariu!”, a transmis organizația.
Cele 5 variante de orare:
Coaliția pentru Educație a prezentat și 5 variante de orar pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, construite în conformitate cu noile planuri cadru.
” Ce înseamnă flexibilitatea noilor planuri-cadru? 5 variante de orar pentru aceeași specializare în 5 școli diferite!
Noile planuri-cadru permit școlilor și elevilor să își adapteze traseul educațional, oferind mai multă autonomie și posibilitatea de a alege discipline relevante pentru viitor. Pentru specializarea Matematică-Informatică, acest lucru se traduce prin opțiuni variate, care pot pune accent pe informatică, matematică, păstrând status quo-ul sau aducâdu-i elemente din zona de economie sau tehnologii moderne.
Cei care doresc să păstreze structura actuală o vor putea face. Dar, pentru prima dată, școlile își pot contura propria identitate și pot oferi elevilor trasee diferențiate, în funcție de profilul și aspirațiile lor sau de cât de mult doresc să aprofundeze zona de specializare.
În vizualurile atașate, găsiți 5 variante de orar posibile pentru profilul real,
specializarea Matematică-Informatică. Acestea reflectă diversitatea și flexibilitatea pe care o aduc noile planuri-cadru, permițând fiecărei școli să își personalizeze traseul educațional pe care îl oferă”, afirmă organizația.
Cele 5 variante de orar propuse:
Federația Coaliția pentru Educație salută publicarea și punerea în dezbatere publică a noilor planuri-cadru pentru liceu și susține ca în sălile de clasă să ajungă o nouă paradigmă curriculară cât mai curajoasă.
”Trăim un moment definitoriu pentru viitorul școlii românești. Procesul de revizuire a planurilor-cadru nu este doar o reformă tehnică, ci o șansă unică de a reașeza educația pe fundamente care să reflecte nevoile reale ale copiilor și ale societății de mâine.
De ce este nevoie de această schimbare?
Planurile-cadru ar trebui să fie actualizate periodic, iar conform noii legi a educației, la fiecare 4 ani. În practică, liceul a rămas blocat în timp, iar elevii studiază încă după programe și manuale depășite. Ultima actualizare a planurilor-cadru pentru liceu a fost în 2009! Nu putem pretinde că liceenii de astăzi sunt pregătiți pentru viață când studiază după manuale care datează de dinainte ca ei să se fi născut!”, a transmis, ieri, organizația.