fbpx

5 august 1914: A fost instalat primul semafor electric

Primul semafor electric a fost instalat de către American Traffic Signal Co la data de 5 august 1914 in Cleveland, Ohio, la intersecția bulevardului Euclid cu strada East 105. Instalația a fost realizată după un patent ce aparținea lui James Hodge, conform brevetului US No. 125166.

Semaforul folosea culorile roșu și verde și, în plus, era prevăzut cu un clopot electric ce se activa la schimbarea culorii. Sistemul era compus din patru perechi de lămpi montate la colţurile străzilor, la fel ca în prezent pentru o intersecţie simplă în cruce. În fiecare colţ era montată câte o lampă pentru STOP şi o lampă pentru LIBER.

cabina politist semafor
Cabina polițistului are asista manual semaforul

Schimbarea culorilor se efectua manual de la distanță, printr-un cablu, de către polițiști aflați într-o cabină de control amplasată la marginea intersecției.


Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!


De menționat implicarea  avocatului Lester Wire și a polițistului William Potts în dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului de semafor electric instalat la intersecția din Cleveland, Ohio, în 1914.

Wire, avocat, a fost responsabil de punerea în aplicare a sistemului de semafor și de asigurarea respectării diferitelor aspecte legale ale instalației.

Potts, polițist, a contribuit la coordonarea traficului și la monitorizarea eficienței semaforului. Astfel, implicarea lor a fost în implementarea și gestionarea practică a semaforului, nu în inventarea sau brevetarea acestuia.


Când a fost instalat primul semafor pe gaz din lume

Primul semafor de circulație a fost folosit la Londra, al 10 decembrie 1868. Acesta a fost instalat în Piața Parlamentului din Londra, la intersecţia străzilor George Street şi Bridge Street.

Autorul proiectului este John Peake Knight şi a fost construit de compania Saxby&Farmer. Sistemul era compus din două semne mobile atașate la brațe pivotante manipulate printr-o manivelă.

Stâlpul era prevăzut cu un semafor alimentat cu gaz pentru a asigura vizibilitatea. Din nefericire, a avut o durată de viață mică și plină de dramatism. Două luni mai târziu, semaforul a explodat, ucigând polițistul care-l opera.

primul semafor din ro

Primul semafor din București

Primul semafor din București

Primul semafor din București a fost montat în fața Cercului Militar, de pe Calea Victoriei. 

Avea doar două culori, roșu și verde și era însoțit, la nivelul străzii, de un agent de circulație și de un stâlp cu săgeata STOP, care trebuia întoarsă în funcție de sensul în care traficul era oprit.

primul semafor
Polițist care acționa manual un semafor

Cuvântul “semafor” provine din grecescul “sema” (“semn”) şi “phoros” (“care poartă”).

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Citește și:

Lucruri din Georgia care ne impresionează: fotbalul și salata

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.