fbpx

34 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

La 26 aprilie 1986, în urma unei serii de erori umane, exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, astfel producându-se  cel mai grav accident din istoria nucleară civilă.

La ora 01 şi 23 de minute şi 58 de secunde, ora locală, reactorul scapă de sub control şi se produce o explozie violentă. Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, este aruncat în aer. Învelişul de grafit ia foc şi 190 de tone de substanţe radioactive ajung la peste 1.000 de metri în atmosferă şi sunt purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

La 36 de ore de la dezastru încep evacuările din Pripyat (Prîpeat), oraşul cel mai apropiat de centrala de la Cernobîl. 50.000 de oameni sunt evacuaţi.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cuprindea tot nordul Europei.

Cernobîl în cifre:

⊕ 56 de oameni au murit imediat sau în lunile ce au urmat, dar alte sute de mii au avut de suferit.
⊕ Peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate.
6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.
6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate în zonă până în 2005, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. 

În România

Ca urmare a accidentului de la Cernobîl, expunerea individuală a populației în România a crescut temporar de la 2,93 mSv pe an, în 1985, la 4,17 mSv pe an, în 1986. Contribuția în 1986 a expunerii publice (din cauza norului radioactiv de la Cernobîl) la expunerea individuală a fost de 1,25 mSv, expunerea naturală de 2,40 mSv, iar expunerea medicală a fost de 0,5 mSv. În anul următor (1987), expunerea publică (din cauza contaminării produse de accidentul de la Cernobîl) a fost de 0,4 mSv, pentru a reveni în următorii doi ani la cifrele normale de după 1963 (anul semnării de către S.U.A., U.R.S.S. și Marea Britanie a tratatului prin care s-a interzis efectuarea de teste de suprafață ale armelor nuclear), de aproximativ 0,02 mSv (înaintea semnării, expunerea publică în România era de 0,4 mSv!).[23]

Galerie foto:



Dacă tot ai ajuns până aici, poate te interesează:

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu robotul Escu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.