fbpx

28 iunie 1832: S-a înregistrat primul caz de holeră în Statele Unite ale Americii

În 1832, în 28 iunie, la New York a fost raportat primul caz de holeră în SUA.

Primul val al pandemiei de holeră de la 1817 nu a afectat Europa și America de Nord anterior, dar a afectat grav partea subcontinentală a Indiei, ca mai apoi să se răspândească în țările arabe, Siria și sudul Rusiei. Aceasta a scăzut în intensitate la începutul anilor 1820, dar un al doilea val de holeră a început în 1826. A invadat insulele britanice în octombrie 1831. Canada a fost lovită cu puțin timp înainte ca holera să ajungă la New York.

Holera este o boală deosebit de gravă, răspândită prin apă murdară. Victimele sale mureau după ore întregi de crampe, diaree și vărsături. Holera făcea ravagii în mahalale neigienice și aglomerate, în timp ce elitele orașului au fugit în mediul rural. În Statele Unite, în ciuda măsurilor sanitare de a încerca controlul epidemiei, aceasta a fost scăpată de sub control până în decembrie 1832


Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

bacteria care cauzeaza holera

Vibrio cholerae, bacteria care cauzează holera

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.


Al doilea val al pandemiei de holeră a afectat și Țările Române, astfel în mai 1831, holera ajunge la Iași. În zece zile mor 800 de oameni, într-un oraș de 30 000 de locuitori. Cinci medici au murit în primele zile și restul au fugit. Focurile ce izbucniseră nu mai erau stinse, pe străzi erau cadavre și bolnavi. În cîteva săptămîni, orașul era abandonat de către administrația locală.

Generalul Kiseleff a trebuit să folosească armata imperială pentru a controla un oraș care dispărea în calea epidemiei și a relocat cele mai aglomerate cartiere (cele evreiești) și sclavii țigani pe dealurile din împrejurimi. În iulie, epidemia ajunge la București unde o mare parte din oraș se golise deja și numărul de morți e mai mic decât la Iași.

Program de vaccinare 1966

Anual, holera afectează aproximativ 3–5 milioane de oameni în întreaga lume și provoacă 28.800-130.000 de decese conform unui studiu cantitativ publicat în 2015 – GBD 2015 Mortality and Causes of Death


Dacă ai ajuns aici, citește și:

El Mundo: SARS-Cov-2, depistat în mostre de ape reziduale din Barcelona, recoltate în martie 2019

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.