A fost dezvoltat de Drs. Wilbur A. Sawyer, Wray D.M. Lloyd, și Stuart F. Kitchen, care au fost sponsorizați de Fundația Rockefeller.
Febra galbenă este o infecție virală care se răspândește cu ajutorul unui tip de țânțar (Aedes aegypti | Linnaeus) și care produce în cazurile ușoare febră, greață, cefalee și vomismente. Agentul patogen este un arbovirus, din genul Flavivirus, înrudit cu virusul West Nile, virusul encefalitei St. Louis și virusul encefalitei japoneze. În cazurile grave, se produc probleme cardiace, hepatice și renale, precum și hemoragii.
Febra galbenă are 3 faze:
→ de incubație, în primele 3-6 zile când evoluează asimptomatic
→ acută, simptomele în această fază care durează câteva zile
→ faza toxică (aceasta poate surveni în unele cazuri, nu în toate și este cea mai periculoasă, putând conduce la deces)
Zonele și țările în care vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu:
⇒ Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricană, Ruanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildeş, Zair
Tratamentul clasic al febrei galbene presupune administrarea de fluide și oxigen, menținerea tensiunii sangvine în limitele normale, transfuzii de sânge, dializă în cazul insuficienței renale și alte proceduri după caz.
Febra galbenă cauzează 200.000 de infecții și 30.000 de decese în fiecare an, 90% dintre acestea apărând în Africa.Circa un miliard de persoane trăiesc într-o zonă a lumii unde această boală este frecventă. Aceasta este comună la în zonele tropicale ale Americii de Sud și Africii, dar nu și în Asia.
Febra galbenă, cunoscută în istorie ca și yellow jack ciuma galbenă, vomito negro sau pesta americană
Dacă tot ai ajuns până aici, poate te interesează și:
Mesaj în miez de noapte al ministrului Anisie: ”Educația continuă în orice condiții!”