Premiile Nobel sunt recunoscute în întreaga lume ca fiind cele mai prestigioase distincții acordate în domeniile științei, literaturii și păcii. Aceste premii au fost instituite în conformitate cu testamentul lui Alfred Nobel, un inventator și om de știință suedez, care a dorit să lase în urmă o moștenire care să aducă recunoaștere și să încurajeze progresul în aceste domenii.
Remușcările inventării unor explozivi noi și mai puternici utilizați ca arme de război l-au făcut pe Nobel să-și lase moștenire averea pentru a recompensa persoanele care aduc beneficii omenirii.
Pe 27 noiembrie 1895, aflându-se la Paris, Alfred Nobel își redactează testamentul pe care îl depune mai apoi într-o bancă din Stockholm. În acesta, el a prevăzut ca cea mai mare parte a averii sale să fie pusă într-un fond care să finanțeze Premiile Nobel.
Au fost înființate astfel cele cinci premii Nobel, care se dau pentru excelență în Chimie, Fizică, Medicină și Literatură, dar și pentru contribuții la cauza păcii globale.
Premiile Nobel au fost acordate pentru prima dată în anul 1901 și de atunci au devenit un simbol al excelenței și al realizărilor umane. Aceste distincții au reușit să atragă atenția asupra unor probleme globale și să promoveze pacea și înțelegerea între națiuni. De-a lungul anilor, premiile Nobel au fost acordate unor personalități remarcabile, care au adus contribuții semnificative în domeniile lor.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
Câștigători ai premiilor Nobel
Este important de menționat că lista nominalizaților pentru Premiile Nobel este confidențială și nu este făcută publică decât după 50 de ani. Prin urmare, nu există informații exacte despre nominalizații pentru Premiile Nobel într-un anumit an. Cu toate acestea, pot fi menționate câteva personalități notabile care au fost nominalizate sau au primit Premiul Nobel în diferite domenii:
⇒ Albert Einstein – a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1921 pentru explicarea efectului fotoelectric și pentru contribuțiile sale la dezvoltarea teoriei cuantice.
⇒ Marie Curie – a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu soțul ei Pierre Curie și Antoine Henri Becquerel, pentru descoperirea radiației. A primit și Premiul Nobel pentru Chimie în 1911 pentru descoperirea radiumului și poloniului.
⇒ Martin Luther King Jr. – a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta sa nonviolentă împotriva discriminării rasiale și pentru promovarea drepturilor civile în Statele Unite.
⇒ Malala Yousafzai – a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014 pentru lupta ei pentru dreptul la educație al femeilor și copiilor din Pakistan.
⇒ Ernest Hemingway – a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1954 pentru stilul său distinctiv de scriere și pentru descrierea realistă a războiului și a vieții moderne.
⇒ Nelson Mandela – a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993 pentru lupta sa împotriva apartheidului și pentru promovarea reconcilierii și a democrației în Africa de Sud.
⇒ Barack Obama – a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2009 pentru eforturile sale de a promova diplomația internațională și de a aborda problemele globale, cum ar fi schimbările climatice și proliferarea armelor nucleare.
⇒ Maica Teresa – a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 pentru munca sa umanitară în slujba celor săraci și a celor mai vulnerabili din societate.
⇒ Albert Camus – a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1957 pentru contribuțiile sale la literatura existentialistă și pentru abordarea sa a problemelor morale și sociale.
Aceasta este doar o mică selecție a personalităților notabile care au fost nominalizate sau au primit Premiul Nobel în diferite domenii. Există multe alte personalități remarcabile care au fost recunoscute pentru contribuțiile lor semnificative în domeniile lor de expertiză
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
Testamentul lui Nobel a avut un impact profund asupra lumii științifice, literare și a păcii. Premiile Nobel au devenit un simbol al excelenței și al recunoașterii internaționale, încurajând progresul și inovația în aceste domenii. Testamentul lui Nobel a demonstrat dorința și generozitatea lui Alfred Nobel de a lăsa în urmă un moștenire care să inspire și să aducă schimbări pozitive în lume.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate vă interesează și
26 noiembrie 1801: Este descoperit un nou element chimic, Columbiu, notat cu Cb