26 iulie 1895: Pierre și Marie Curie se căsătoresc

Marie și Pierre Curie au fost doi oameni de știință excepționali, ale căror descoperiri au schimbat profund lumea Dincolo de munca de cercetare și a premiilor obținute puțină lume știe povestea lor de dragoste care a constituit fundația căutării lor comune de cunoaștere și a fost un factor cheie în succesul lor în domeniul științific.

Maria Salomea Skłodowska o tânără poloneză pasionată de știință, s-a mutat la Paris pentru a-și continua studiile universitare în domeniul fizicii și al chimiei. Acolo l-a întâlnit pe Pierre Curie, un fizician remarcabil. Cei doi au împărtășit pasiunea pentru cercetare științifică și au descoperit o conexiune intelectuală profundă între ei.

În curând, această conexiune s-a transformat într-o relație de dragoste puternică, iar cei doi s-au căsătorit pe 26 iulie 1895. Pierre și Marie au devenit parteneri atât în viața personală, cât și în cea profesională, lucrând împreună la cercetările lor în domeniul radiațiilor și descoperind astfel elementele chimice radio și poloniu.

Marie și Pierre Curie

Dragostea lor a fost o forță motrice puternică care i-a inspirat să depășească obstacolele și criticii din domeniul științific dominant în acea perioadă. Împreună, cei doi au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, pentru descoperirile lor revoluționare, iar Marie a devenit prima femeie care a primit acest premiu.

Mai mult decât un eveniment monden, căsătoria dintre Pierre și Marie Curie (fostă Sklodowska) reprezintă începutul unei familii care a făcut istorie în lumea științei și, în două generații, a câștigat nu mai puțin de cinci premii Nobel.

Familia Curie: Marie, Pierre și fiica Irene – Foto © CORBIS

În  1897, cei doi soți s-au bucurat de venirea pe lume a fiicei lor,  Irène. Aceasta avea să se căsătorească cu Frédéric Joliot. La fel ca părinții săi, Irène a făcut echipă cu soțul său în munca de cercetare a radioactivității și, în 1935, cei doi au obținut, la rândul lor, un premiu Nobel pentru chimie.

25 martie 1903: The Times publică descoperirea soților Curie despre Radiu

Tragedia i-a lovit însă pe cei doi în 1906, când Pierre Curie a murit într-un accident tragic. Această pierdere a fost devastatoare pentru Marie, dar a continuat munca începută împreună și a continuat să avanseze în domeniul științific, devenind astfel prima femeie profesor la Sorbona și primind al doilea Premiu Nobel, de data aceasta în Chimie, în 1911.


Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!


Povestea de dragoste a lui Marie și Pierre Curie este una impresionantă, care a arătat că dragostea și pasiunea pot merge mână în mână cu succesul profesional și cu realizările remarcabile în știință. Astăzi, moștenirea lor strălucește ca un exemplu al dedicării, curajului și iubirii în fața adversităților și încurajează generații întregi de cercetători să le calce per urme.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Citește și

În 1911, pe 23 ianuarie, nominalizarea lui Marie Curie la Academia Franceză de Științe, în condiţiile în care aceasta avea deja un Premiu Nobel, a fost respinsă de către membrii exclusiv masculini ai instituției.

23 ianuarie 1911: Ziua în care Academia Franceză de Științe o ignoră pe Marie Curie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.