În 23 octombrie 1814, la Spitalul Duke of York din Chelsea, Joseph Constantine CARPUE a efectuat primele operații de chirurgie plastică reparatorie, când a operat un ofițer militar britanic care și-a pierdut nasul din cauza efectelor toxice ale tratamentelor cu mercur și un altul al cărui nas a fost mutilat de o sabie. chirurgia plastică
Joseph CARPUE a fost inspirat și de scrisoarea unui chirurg britanic, Lucas, publicată în octombrie 1794 în revista Gentleman’s Magazine, în care descria o intervenție de chirurgie plastică efectuată în India, în care a fost folosit un pliu de piele de pe frunte pentru reconstrucția nasului mutilat al unui bărbat.
În 1794, s-a publicat un articol în Madras Gazette, India (Apoi în Gentleman’s Magazine, Londra) despre un conducãtor de atelaj de origine indianã care lucra pentru armata britanicã, pe nume Cowasjee, cãruia Sultanul Tippoo îi amputase nasul si o mână în timpul războiului din 1792. Nasul i-a fost refãcut un an mai târziu de un bărbat din casta cãrãmidarilor, din Poonah. Operaţia nu era neobisnuitã pentru India. De ciotul nasului i-a fost prinsa o placã subţire din cearã pentru a-l face sã aibã o înfatişare normalã. Apoi a fost aplatizată şi aşezatã pe frunte, unde s-a trasat o linie subţire în jurul ei. S-a tăiat pliul de piele de pe frunte, acesta a fost întors în jos si inserat într-o incizie pentru a forma nasul. Pliul de piele a fost desprins după 25 de zile.
sursă Historia.ro
După ce a exersat pe mai multe cadavre, la 23 octombrie 1814, Carpue a avut prima intervenție modernă în chirurgia plastică din Anglia, utilizând tehnici deja folosite în India de câteva secole.
Cine a fost Joseph Constantine CARPUE
Joseph Constantine CARPUE s-a născut la 4 mai 1764 într-o familie catolică cu descendență spaniolă care locuia în Brook Green, Londra. Tânărul Carpue a fost destinat preoției și a fost educat la Colegiul Iezuiților din Douay. La vârsta de optsprezece ani a început o călătorie continentală prelungită, cu precădere la Paris, atât înainte, cât și după revoluție.
Carpue avea un comportament destul de eretic, astfel a renunțat la ideea de a deveni preot, considerând mai degrabă să devină librar, ca mai apoi, din admirația sa imensă pentru Shakespeare, să-și îndreptate gândurile către scenă, ca în cele din urmă să aleagă să studieze chirurgia.
Cum prevenim căderea părului: consultație, tricoscopie, diagnostic, tratament
Cu toate acestea, Carpue a fost mai degrabă ca profesor de anatomie, deși nu a făcut parte niciodată din personalul unei școli de medicină. Cât a predat, Joseph Constantine CARPUE a avut același onorariu de douăzeci de guinee. Timp de mulți ani, a ținut trei cursuri zilnice de anatomie și a ținut două conferințe săptămânale seara despre chirurgie. A făcut ca elevii să participe personal la demonstrațiile sale, iar abilitatea sa de a face ilustrații cu cretă i-a adus porecla de „lectorul cu cretă”.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Dacă ai ratat evenimentul științific al zilei de 22 octombrie
22 octombrie 1797: Primul salt cu parașuta