În 22 mai 1859 s-a născut Sir Arthur Conan Doyle, care este nimeni altul decât creatorul celebrului detectiv, Sherlock Holmes, personaj carismatic care este obsedat de strângerea de date înainte de a rezolva vreo anchetă dificilă.
„Este o greşeală capitală să teoretizezi înainte de a avea suficiente date. Pentru că, iraţional, vei începe să deformezi faptele pentru a se potrivi cu teoriile, în loc să modifici teoriile pentru a se adapta faptelor.” spune Sir Arthur Conan Doyle în Aventurile lui Sherlock Holmes.
Sir Arthur Conan Doyle s-a născut la Edinburgh, din părinți irlandezi care emigraseră în Scoția. A fost trimis la Stonyhurst, o școală a iezuiților, la vârsta de 9 ani, deși când a absolvit-o în 1875 el abandonase deja creștinismul pentru a deveni un agnostic. Din 1876 până în 1881 a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, inclusiv o perioadă de practică petrecută la Aston (acum parte a districtului Birmingham). După absolvire s-a angajat ca doctor pe o balenieră iar în 1882 și-a deschis un cabinet la Plymouth. Și-a luat doctoratul în 1885. Ducea lipsă de pacienți și își umplea timpul dintre două consultații scriind povestiri. Prima povestire a publicat-o în Chambers’s Edinburgh Journal înainte să împlinească 20 de ani.
Abia după ce și-a mutat cabinetul la Southsea Doyle s-a dedicat cu seriozitate literaturii. Prima operă semnificativă a fost A Study in Scarlet [Un studiu în roșu] în care apărea pentru prima oară Sherlock Holmes, un erou inspirat de persoana lui Joseph Bell, un fost profesor al său de la universitate. Rudyard Kipling l-a felicitat pe Doyle pentru acest succes și l-a întrebat: „Oare e vorba de bătrânul meu prieten, Dr. Joe?”. În perioada cât Doyle a locuit la Southsea a contribuit la formarea Portsmouth Football Club, el fiind primul portar amator al acestei echipe.
Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.
Sir Arthur Conan Doyle a murit în 1930 ca urmare a unui atac de cord și este înmormântat în cimitirul bisericii din Minstead, în New Forest, Hampshire, Anglia.
O statuie a fost ridicată în onoarea sa la Crowborough Cross în Crowborough, East Sussex, Anglia, unde Sir Arthur a trăit timp de 23 de ani. O statuie a lui Sherlock Holmes poate fi văzută in Picardy Place, Edinburgh, Scoția, aproape de casa unde s-a născut Conan Doyle.
Sir Arthur Conan Doyle a fost, așa cum scrie și în epitaful său, „un mare patriot, medic și om de litere”, „oțel adevărat”, cavaler ridicat la acest rang de regele Edward al 7-lea, a slujit interesele imperiului, a apărat justiția, iar cele mai mari merite le-a avut în domeniul literar.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Știi ce-i ghizdeiul? Dar pârșul de alun? Te așteptăm la NATURA DINTRE APE!
Știi ce-i ghizdeiul? Dar pârșul de alun? Te așteptăm la NATURA DINTRE APE!
1 comment