fbpx

21 mai 1853: Se deschide în Londra primul acvariu public din lume

Primul acvariu public a fost deschis la Grădina Zoologică din Londra, în Parcul Regent, pe 21 mai 1853. La vremea respectivă, așa-numita „Casă a Peștilor/Fish House” era considerată revoluționară datorită acvariilor cu suprafațe vitrate foarte mari.

Philip Henry Gosse

Biologul marin Philip Henry Gosse este „vinovat” pentru utilizarea termenului de „acvariu”, el propunându-l ca prescurtare la „Vivarium acvatic„. De fapt, Gosse este responsabil și  pentru multe dintre primele exemplare ale acvariului. În primul său an, Fish House a adăpostit 58 de specii de pești, 41 de specii de crustacee, 75 de specii de moluște și multe alte creaturi.


1852, Grădina Zoologică Londra @DON JUAN, COMTE DE MONTIZÓN 

În 1852, în grădina zoologică de la Londra, contele spaniol DON JUAN, CONTE DE MONTIZÓN fotografia primul pește viu, o știucă.


Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.


La scurt timp de la deschiderea acvatiului de la Londra, alte acvarii s-au deschis la Paris, Berlin, Napoli și New York.

În Romania, Acvariul din Constanţa, amplasat la malul mării pe faleza Cazinoului, în imediata vecinătate a acestuia, este primul acvariu public şi a fost inaugurat la 1 mai 1958. Clădirea care îl adăposteşte, construită la începutul sec. XX, a trebuit reamenajată în totalitate.

Acvariu Constanța

Spaţiul expoziţional este destinat prezentării expoziţiei permanente de faună şi floră acvatică în 57 de bazine, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie şi ecologie acvatică. Acvariul deţine şi colecţii naturalizate de peşti şi nevertebrate marine şi dulcicole, aparţinând faunei acvatice din diferite zone geografice ale globului.

Acvariu Constanța Interior

Pentru a facilita prezentarea vieţuitoarelor, dar şi accesul vizitatorilor la informaţii, patrimoniul expoziţional reprezentat de peste 120 specii de vieţuitoare acvatice, este structurat pe mai multe secţii. Repartizarea organismelor acvatice pe secţii are la bază criterii ecologice şi biogeografice, iar în cadrul secţiilor, la amplasarea diferitelor specii în bazine, s-a respectat pe cât posibil, criteriul taxonomic. Această secţie adăposteşte specii de peşti şi nevertebrate din Marea Neagră şi migratori mediteraneeni. Este cea mai mare şi reprezentativă secţie a Acvariului, atât prin capacitatea bazinelor, cât şi prin importanţa speciilor prezentate. Cel mai mare bazin adăposteşte şi cea mai mare colecţie de sturioni, renumită pentru importanţa ei ştiinţifică şi pentru longevitatea exemplarelor în captivitate (18-20 ani). Interesante pentru vizitatori sunt şi speciile noneconomice, mai puţin cunoscute ca pisica şi vulpea de mare, scorpia şi dragonul, steluţele de mare, căluţul, acul şi aţa de mare etc.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Dacă ai ajuns aici și ți-e poftă de o salată

Piyaz, salata turcească ”de după”: după sărbători, după excese, după petreceri

 

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.