fbpx

20 ianuarie 1998: Prima clonare de viței din istorie

Charley și George, primii viței clonați din istorie

În 1998, cercetătorii americani, Dr. James Robl de la Universitatea din Massachusetts și Dr. Steven Stice de la Advanced Cell Technology, au anunțat nașterea a doi viței clonați din celule fetale, în care au fost inserate gene umane în ADN-ul bovin.

Crearea a doi viței identici, modificați genetic, reprezintă un pas către producția în masă a medicamentelor umane cu ajutorul animalelor modificate genetic. Scopul lor era de a transforma vacile în „fabrici de medicamente”, producând în masă lapte care conține proteine umane importante pentru tratarea bolilor oamenilor.

Oamenii de știință americani au folosit o metodă asemănătoare a celei folosite anterior în Edinburgh, Scoția, pentru a crea oaia clonată Dolly. Ei susțin că vacile ar fi mai bune producătoare de proteine decât oile, deoarece produc mai mult lapte. 


Anunțul cercetătorilor americani a fost relatat de New York Times, în numărul din 21 ianuarie 1998

Prima Dolly, acum Charlie și George, vițeii. Doi viței Holstein, cu gene modificate, cu gene lungi și de o săptămână, au devenit cele mai recente senzații în clonare astăzi, când oamenii de știință au anunțat că animalele au primit viață folosind o nouă metodă eficientă care oferă speranța unor beneficii medicale ample și profitabile.

Vițeii au fost clonați din celulele fetale de vacă de către doi oameni de știință de la Universitatea din Massachusetts, Dr. James Robl și Dr. Steven Stice, care lucrează și pentru Advanced Cell Technology Inc., o companie de biotehnologie înființată în Worcester, Massachusetts.

Crearea vițeilor, pe care specialiștii în clonare spun că „au repetat în esență munca făcută la deja celebra oaie Dolly, dar au simplificat metoda și au extins-o la o specie mai utilă”, a fost prezentată la conferința de presă a Societății Internaționale de Transfer de Embrioni.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Clonarea vițeilor o pot considera un pas major către un acces comercial la tehnologia noastră„, a spus Dr. Robl. „Se ia ceva teoretic, ceva demonstrat practic o dată și acum putem spune că acum putem replica acest proces la un nivel mai mare și eficient„.

Specialiștii în clonare spun că George și Charlie ar putea ajuta la deschiderea drumului către „pharming”, crearea animalelor cu gene modificate care acționează ca fabrici de medicamente vii, producând substanțe farmaceutice valoroase în laptele lor, sau ca fabrici de organe, deoarece acestea nu vor fi respinse de sistemul imunitar uman.

Au comentat și faptul că nașterea vițeilor în Texas, mai puțin de un an după ce oamenii de știință din Scoția au șocat lumea anunțând nașterea lui Dolly din celula înghețată a unei oi adulte, arată cât de rapid avansează tehnologia clonării.

Ceea ce obții este o serie întreagă de experimente care arată că clonarea este un proces real și că va deveni tot mai eficientă”, a declarat Dr. Neal First, un expert în clonare la Universitatea din Wisconsin.

Nu a fost trecut cu vederea nici de părinții științifici ai vițeilor faptul că nașterea lor a fost bine sincronizată, producându-se la mai puțin de două săptămâni după agitația creată de anunțul unui fizician din Chicago că intenționează să realizeze clonarea umană pentru cuplurile infertile, cât mai curând posibil. Majoritatea oamenilor de știință au exprimat îndoială că fizicianul, Dr. Richard Seed, va putea să-și îndeplinească promisiunea.

Tehnologia clonării aduce în prim-plan o idee mult mai mare, să ne gândim la cum putem folosi cu adevărat această tehnologie”, a spus Tracey Stice, soția Dr. Stice și consultant de relații publice pentru Advanced Cell Technology. ”Succesul clonării vițeilor, Charlie și George,  pune o primă cărămidă în construcția acestei tehnologii.”

Advanced Cell Technology, care este o filială deținută în întregime de Avian Farms, o companie de genetică aviară din Maine, lucrează și la clonarea porcilor, a declarat Dr. Stice. În plus, speră să folosească vaci clonate și modificate genetic ca donatori pentru celulele nervoase care ar putea fi utilizate în tratarea bolilor precum Parkinson și diabetul.

Mai concret, compania are deja un contract cu Genzyme Transgenics Corporation pentru a crea o turmă de bovine modificate genetic care vor produce albumina serică umană, o proteină obținută în prezent din plasmă umană colectată și administrată persoanelor care au suferit pierderi de sânge.

George și Charlie au fost subiectul discuțiilor de la conferința de presă de astăzi, iar cei prezenți, la pauza de cafea, au declarat în unanimitate că avansul tehnologic obținut este entuziasmant.

Este o realizare majoră, combinând mai multe tehnologii diferite”, a declarat Duane C. Kraemer, fiziolog reproductiv de la Universitatea Texas A&M.

E un pas înainte față de munca celor  de la Roslin„, a spus colegul său de la Universitatea Saskatchewan, Reuben J. Mapletoft, referindu-se la laboratorul din Scoția care a creat-o pe Dolly.

Dr. Stice și Dr. Robl au raportat, de asemenea, că două dintre vacile lor sunt deja în stadii avansate de sarcină, purtând feți clonați din animale adulte.

Dolly, clonată de Dr. Ian Wilmut de la Institutul Roslin din Scoția și Dr. Keith Campbell de la PPL Therapeutics, a fost primul animal din lume care a fost clonat dintr-un adult.

De asemenea, vara trecută, o altă companie, ABS Global Inc. din De Forest, Wisconsin, a anunțat că are o metodă mai bună de clonare și că are mai multe sarcini în curs care ar trebui să rezulte în viței care sunt clone ale vacilor adulte.

Cu anunțul făcut de Dr. Robl și Dr. Stice, există acum trei metode de clonare și rapoarte de succes în clonare la două specii.

Articolul original poate fi citit aici.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


19 ianuarie 2006: NASA lansează sonda spațială New Horizons către planeta Pluto

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.