fbpx

2 octombrie 1956: Ceasul atomic

Aceasta este data la care Atomicron, primul ceas atomic din SUA a fost inaugurat la Overseas Press Club în New York City. Cronometrarea se baza pe frecvența constantă a oscilațiilor atomului de cesiu – 9,192,631,830 MHz. Prețul său era evaluat la 50.000 de dolari.

Potrivit publicației Scientia.ro, primul ceas atomic a fost construit în 1949, în Statele Unite ale Americii, la Biroul Naţional de Standarde, dar nu a atins performanţe deosebite. A urmat Caesium I, proiectat de către Louis Essen şi construit în Laboratorul Naţional de Fizică din Teddington, Anglia, în 1955. Cu toate că nu era prima maşină care folosea proprietăţile atomilor pentru a măsura timpul, era prima care atingea performanţe superioare ceasurilor cu cuarţ sau cu pendul.

GadgetZone notează că, dată stabilizate microundele a apărut o frecvenţă precisă şi uşor de reprodus. Acea frecvenţă ajuta la măsurarea timpului. Din 1967 Sistemul Internaţional de Unităţi a definit secunda ca durata a 9 miliarde de cicluri de radiaţie care corespund tranziţiei între două nivele de energie ale atomului de Cesiu-133. De aici au pornit şi multe alte unităţi de măsură, ce se bazau pe secundă.

Dar şi mecanismul cu Cesiu a primit upgrade-uri. Una recentă a fost utilizarea de răcire cu laser şi acum precizia este de plus/minus 1 secundă la 300.000 de ani.

Ceasul atomic este un tip de ceas care utilizează tranziția frecvenței electronice în zona microundelor, opticii sau a ultravioletelor dintr-un spectru electromagnetic a unui atom. Acest tip de ceas este cel mai exact dintre toate descoperite de om.

Citește și

1 octombrie 1847: Maria Mitchell descoperă o cometă

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.