”Ötzi”, cunoscut și sub numele de „omul ghețurilor” sau „omul din munții Alpi”, este o mumie veche de aproximativ 5.300 de ani descoperită în muntele Similaun din Alpi, la granița dintre Italia și Austria, pe 19 septembrie 1991. Acesta este considerat unul dintre cele mai bine conservate corpuri umane din epoca preistorică.
Ötzi a fost găsit într-o zonă glaciară la o altitudine de aproximativ 3.210 metri. Mumia a fost descoperită de către un cuplu de turiști germani și ulterior a fost studiată în detaliu de către cercetători și arheologi.
Analizele asupra corpului lui Ötzi au dezvăluit numeroase aspecte interesante despre viața sa. S-a descoperit că avea în jur de 45 de ani în momentul morții și că a trăita trăit acum circa 5.000 de ani, între anii 3.350 şi 3.100 î.Hr..
Mumia lui Ötzi a devenit subiect de studiu intens, oferind informații valoroase despre viața, tehnologiile și obiceiurile oamenilor din acea perioadă. Astăzi, corpul lui Ötzi este expus într-un muzeu special dedicat lui în localitatea italiană Bolzano, fiind o atracție turistică importantă și un subiect fascinant pentru cercetători din întreaga lume.
Numele de Ötzi i-a fost dat de un reporter, inspirat de faptul că ”Omul Ghețurilor” fusese găsit în Alpii Ötztal.
Trupul său înghețat era însoțit de obiecte care au devenit indicatori pentru modul de viață al oamenilor din perioada respectivă. O examinare a conținutul stomacului a oferit informații prețioase despre obiceiurile alimentare din Epoca de Piatră. Ultima masă a lui Ötzi fusese reprezentată de pâine nedospită, plante și carne.
„Am putut reconstitui ultima masă la Omului Gheţurilor, arătând că avea o mare proporţie de grăsime în dieta sa”, a declarat Frank Maixner de la Eurac Research Institute for Mummy Studies din Bolzano, Italia.
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
Potrivit revistei Historia, corpul lui Ötzi era acoperit cu peste 50 de tatuaje făcute prin incizii fine frecate cu cărbune. Plasarea liniilor pe corp sugerează că tatuajele aveau ca scop tratarea durerii. Zonele tatuate corespund liniilor de acupunctură, astfel a fost contestată teoria conform căreia acupunctura a apărut în Asia acum 3.000 de ani.
Conform aceleiași surse, Ötzi a fost implicat într-o luptă cu puţin timp înainte de moarte. Una dintre artere i-a fost străpunsă de o săgeată, şi, de asemenea, suferise o lovitură la cap.
După descoperirea mumiei, au apărut numeroase zvonuri cu privire la existenţa unui blestem asemănător celui al lui Tutankhamon. Şapte persoane implicate în recuperarea mumiei sau în cercetările ulterioare au murit, inclusiv Helmut Simon, unul din cei doi oameni care au descoperit mumia. Corpul acestuia a fost descoperit blocat în gheaţă (ca şi Ötzi) în 2004.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Probleme cu matematica sau, dimpotrivă, vrei la olimpiadă