19 septembrie 1991: Este descoperit Ötzi, ”Omul Ghețurilor”

Sursă foto: scientificamerican.com

”Ötzi” este un om din Epoca de Piatră ale cărui rămășițe au fost descoperite în muntele Similaun din Alpi, la granița dintre Italia și Austria. El este cea mai ”veche” ființă umană a cărei mumii a fost vreodată scoasă la suprafață.

Numele de Ötzi i-a fost dat de un reporter, inspirat de faptul că ”Omul Ghețurilor” fusese găsit în Alpii Ötztal.

Trupul său înghețat era însoțit de obiecte care au devenit indicatori pentru modul de viață al oamenilor din perioada respectivă. O examinare a conținutul stomacului a oferit informații prețioase despre obiceiurile alimentare din Epoca de Piatră. Ultima masă a lui Ötzi fusese reprezentată de pâine nedospită, plante și carne.

„Am putut reconstitui ultima masă la Omului Gheţurilor, arătând că avea o mare proporţie de grăsime în dieta sa”, a declarat Frank Maixner de la Eurac Research Institute for Mummy Studies din Bolzano, Italia.

omul ghețurilor

Sursă foto: thenewdaily.com.au

Prin tehnica datării cu carbon, oamenii de știință au stabilit că Ötzi a trăit acum circa 5.000 de ani, într 3.350 şi 3.100 î.Hr.

Potrivit revistei Historia, corpul lui Ötzi era acoperit cu peste 50 de tatuaje făcute prin incizii fine frecate cu cărbune. Plasarea liniilor pe corp sugerează că tatuajele aveau ca scop tratarea durerii. Zonele tatuate corespund liniilor de acupunctură, astfel că teoria conform căreia acupunctura a apărut în Asia acum 3.000 de ani a fost zdruncinată.

Conform aceleiași surse, Ötzi a fost implicat într-o luptă cu puţin timp înainte de moarte. Una dintre artere i-a fost străpunsă de o săgeată, şi a suferit de asemenea o lovitură la cap.

După descoperirea mumiei, au apărut numeroase zvonuri cu privire la existenţa unui blestem asemănător celui al lui Tutankhamon. Şapte persoane implicate în recuperarea mumiei sau în cercetările ulterioare au murit, inclusiv Helmut Simon, unul din cei doi oameni care au descoperit mumia. Corpul acestuia a fost descoperit blocat în gheaţă (ca şi Ötzi) în 2004.

Citește și

18 septembrie 1819: Se naște Léon Foucault