fbpx

19 noiembrie 1912: Se naște George Emil Palade

George Emil Palade s-a născut în 1912, la Iași. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universititatii din București în 1940. După terminarea studiilor, în 1946, a plecat cu soția sa, Irina Malaxa, în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a cunoscut pe Albert Claude, un biolog belgian, care i-a devenit mentor. Împreună au combinat metodele de fracționare a celulei cu microscopie electronică, producând componenți celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracțiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organite subcelulare ca un component major producător de energie.

Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine. A pus în evidență particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicații științifice din domeniul biologiei celulare.

În 1961 a fost ales membru al Academiei de Științe SUA. În 1973 a părăsit Institutul Rockefeller si s-a transferat la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego.

În 1974, Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Stiințe din California.

La 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice. În 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

George Emil Palade a murit în Statele Unite la vârsta de 96 de ani.