fbpx

19 noiembrie 1912: Se naște George Emil Palade

George Emil Palade s-a născut în 1912, la Iași. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universititatii din București în 1940. După terminarea studiilor, în 1946, a plecat cu soția sa, Irina Malaxa, în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a cunoscut pe Albert Claude, un biolog belgian, care i-a devenit mentor. Împreună au combinat metodele de fracționare a celulei cu microscopie electronică, producând componenți celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracțiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organite subcelulare ca un component major producător de energie.

Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine. A pus în evidență particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicații științifice din domeniul biologiei celulare.

În 1961 a fost ales membru al Academiei de Științe SUA. În 1973 a părăsit Institutul Rockefeller si s-a transferat la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego.

În 1974, Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Stiințe din California.

La 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice. În 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

George Emil Palade a murit în Statele Unite la vârsta de 96 de ani.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.