fbpx

19 mai 1910: Pământul a prins cometa Halley de coadă

În 1910, Pământul a trecut prin coada Cometei Halley, fenomen considerat ca fiind cel mai „intim” contact dintre Pământ și oricare cometă din istorie, cel puțin de când astfel de fenomene astronomice sunt urmărite științific.


Cometa Halley este cea mai cunoscută dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.

Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.

  Halley într-un Zodiac, 1456

Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind pe 28 iulie 2061. Chiar dacă ultimele apariții ale cometei au fost dezamăgitoare, datorită poziției sale nefavorabile față de Soare și Terra, rămâne una dintre cele mai active și mai mari comete cunoscute.


Cometa Halley, 1910

În 1910, trecerea Pământului prin coada Cometei Halley a fost anticipată cu precizie dar și cu previziuni sumbre. Cu câțiva ani mai devreme, astronomii au găsit cianogen (gaz otrăvitor incolor produs prin combinarea azotului cu carbonul) într-o cometă, motiv pentru care au apărut susținători ai ideii că trecerea Pământului prin coada cometei Halley ar conduce la Apocalipsă.  Chiar dacă astronomii au explicat că moleculele de gaz cianogen din coada cometei au o concentrație foarte slabă și nu vor avea efect asupra pământenilor, frica a fost exploatată de diverși „salvatori întreprinzători” care  au pus în vânzare „pastile anti-cometă” (NR. Vi se pare cunoscut?)

În 20 mai, după ce Pământul a trecut prin coadă, toată lumea era încă în viață – cu sau fără a lua pastile!


În primăvara lui 1910, Secretarul Casei Regale a României, Eugeniu Arthur Buhman, consemna următoarele despre atmosfera care domnea în București, în perioada premergătoare apariției cometei:

„În Capitală se vorbește de câtva timp cu mare emoție de apariția la 5/10 mai a cometei Haley, care revine o dată la 76 de ani. Se spune că orbita Pământului va traversa coada cometei, care este compusă din gaze înăbușitoare. O anume categorie de bucureșteni, printre care am mulți prieteni, încearcă să mă convingă că nu trebuie lăsate nebăute șprițurile de prin bodegi «că dacă e vorba să murim de cometă, la ce să le mai lăsăm pe pământul uscat». Amicii mei Ghiță Ranetti de la Furnica, Iancu Brezeanu de la Teatrul Național și sculptorul Spathe m-au asigurat că sunt ferm deciși a executa cu sfințenie programul de mai sus!”


 

Cometa Halley este aproape unică printre comete, deoarece, cu toate că are dimensiuni mari, este foarte activă și urmează o orbită regulată, bine definită. Următoarea întâlnire cu 1P Halley va fi în 28 iulie 2061.


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Efectele teoriilor conspiraționiste: echipamentele cu tehnologie 5G din mai multe orașe europene, incendiate

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.