fbpx

17 septembrie 1822: Champollion anunță că a înțeles ”cifrul” Pietrei de la Rosetta

În Franța, la Academia Regală de Inscripții, Jean-François Champollion a citit o lucrare intitulată ”Scrisoare către M. Ducier”, în care descria soluția lui pentru misterul înscrisurilor de pe Piatra de la Rosetta. Aceasta fusese descoperită în luna iulie a anului 1799, de armata lui Napoleon. Caronul Joseph Ducier, cel căruia îi era adresată scrisoarea, era secretarul Academiei.

Champollion a început să studieze Piatra de la Rosetta în 1808. În 1823, el a dat mai multe detalii despre munca sa într-o serie de memorii citite la Institut și publicate în anul următor sub titlul ”Precis du systeme hieroglyphique des anciens Egyptiens.”

 

Piatra din Rosetta, aflată acum la British Museum, este o stelă egipteană, datând din anul 196 î.Hr., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, care are trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite.

Rosetta Champollion

Ea a fost sculptată din grandiorit în perioada elenistică.

Piatra este din granit negru, are formă aproximativ rectangulară, cu 3 inscripții ale aceluiași text în 3 limbi antice diferite, hieroglifică, demotică și greacă. Din partea superioară, cea care conține inscripția hieroglifică, lipsește o parte. Folosind inscripțiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.

A fost descoperită în anul 1799, în orașul egiptean Rosetta (arabă, Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediției franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe, unde fusese folosită ca material de construcție. Descoperirea este atribuită ofițerului inginer Pierre-Francois Bouchard, ofițer de geniu din armata franceză.

Citește și

16 septembrie 1884: Cocaina, folosită ca anestezic

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.