fbpx

17 ianuarie 1706: Se naște Benjamin Frankiln

 

Benjamin Franklin a fost unul dintre Părinții Fondatori (The Founding Fathers) ai Statelor Unite. Franklin a fost un autor, teoretician politic, politician, om de știință, inventator, activist civic, om de stat și diplomat. Ca om de știință, el a fost o figură majoră în Iluminismul american și istoria fizicii pentru descoperirile și teoriile sale despre electricitate. Ca inventator, el este cunoscut pentru trăsnet, ochelarii bifocali și soba Franklin. A fondat multe organizații civice, inclusiv Compania de Biblioteci, primul departament de pompieri din Philadelphia și Universitatea din Pennsylvania.

Franklin a câștigat titlul de “Primul american” pentru campania sa timpurie de unitate colonială, inițial ca autor și purtător de cuvânt la Londra pentru mai multe colonii. Ca primul ambasador al Statelor Unite în Franța, el a exemplificat națiunea americană emergentă. În cuvintele istoricului comandant Henry Steele, “în Franklin ar putea fi îmbinate virtuțile puritanismului fără defectele sale, iluminarea iluminării fără căldura ei”. Pentru Walter Isaacson spune ca Franklin este “cel mai împlinit american de vârsta lui și cel mai influent în inventarea tipului de societate care ar deveni America”.

Franklin a devenit un editor de ziare de succes în Philadelphia, publicând Pennsylvania Gazette la vârsta de 23 de ani. După 1767, a fost asociat cu Pennsylvania Chronicle, un ziar care era cunoscut pentru sentimentele sale revoluționare și pentru criticile politicii britanice.

A fost primul președinte al Academiei și Colegiului din Philadelphia, care a devenit mai târziu Universitatea din Pennsylvania. A organizat și a fost primul secretar al Societății Filosofice Americane și a fost ales președinte în 1769. Franklin a devenit erou național ca agent pentru mai multe colonii. Un diplomat reușit, a fost admirat la scară largă printre francezi ca ministru american la Paris și a fost o figură majoră în dezvoltarea relațiilor franco-americane pozitive. Eforturile sale s-au dovedit vitale pentru Revoluția Americană în asigurarea transporturilor de muniții cruciale din Franța.

El a fost promovat în funcția de deputat postmaster-general pentru coloniile britanice în 1753, ceea ce i-a permis să înființeze prima rețea națională de comunicații. În timpul revoluției, a devenit primul postmaster general al Statelor Unite. A fost activ în treburile comunității și în politica colonială și de stat, precum și în afacerile naționale și internaționale. Din 1785 până în 1788, el a fost guvernator al Pennsylvania. El a deținut inițial sclavi, dar, până în anii 1750, el a argumentat împotriva sclaviei din perspectivă economică și a devenit unul dintre cei mai proeminenți aboliționiști.

Viața lui plină de culoare, moștenirea realizărilor științifice și politice și statutul său de unul dintre cei mai influenți Părinți Fondatori ai Americii i-au adus lui Franklin onoruri mai mult de două secole după moartea sa: apare pe hartia de 100 de dolari, pe navele de război și este numele multor orașe, județe, instituții de învățământ și corporații, precum și nenumărate referințe culturale.