fbpx

13 martie 1930: A noua planetă de la Soare

Foto credit@De la NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute

În 1930, pe 13 martie, Clyde W. Tombaugh, un tânăr de numai 23 de ani pasionat de astronomie, a anunțat descoperirea unei noi planete. Vestea descoperirii a fost telegrafiată Observatorului Colegiului Harvard la 13 martie 1930. Soare

Povestea descoperirii planetei PLUTO pleacă de la pasiunea pentru astronomie a unui om de afaceri bogat, Percival Lowell, care a fondat Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona. Acesta începuse încă din 1894 un proiect amplu pentru căutarea unei posibile a noua planete, pe care a numit-o „Planeta X”.

Până în 1909, Lowell și astronomul  William H. Pickering selectaseră câteva coordonate cerești posibile pentru o astfel de planetă. Lowell a căutat planeta până la moartea sa în 1916, dar aparent fără rezultat. Lowell n-a știut, dar observatorul său a surprins două imagini slabe ale lui Pluto la 19 martie și 7 aprilie 1915. Mai mult, Lowell nu a fost singurul care a reușit fără să știe. Sunt cunoscute un total de 14 fotografii pre-descoperire ale lui Pluto, dintre care cea mai veche a fost făcută la Observatorul Yerkes din Wisconsin, la 20 august 1909.

Activitatea la Observatorul Lowell a fost perturbată după moartea fondatorului de procesul deschis de văduva lui Percival, Constance Lowell, care a intrat într-o luptă juridică de zece ani cu Observatorul Lowell, contestând testamentul prin care acesta lăsase moștenire un milion de dolari observatorului.  Căutarea Planetei X nu a fost reluată decât în 1929.

Vesto Melvin Slipher, directorul Observatorului, a dat sarcina de a localiza Planeta X lui Clyde Tombaugh, un tânăr în vârstă de 23 de ani, care tocmai sosise la observator după ce Slipher fusese impresionat de o mostră din desenele sale astronomice.

Descoperirea celei de-a noua planetă de la Soare

Sarcina lui Tombaugh era să fotografieze în mod sistematic cerul nopții. Fotografia aceeași zonă de două ori într-un anumit interval de timp și ulterior compara imaginile pentru a determina dacă vreun obiect și-a schimbat poziția. La 18 februarie 1930, după aproape un an de căutări, Tombaugh a descoperit un posibil obiect în mișcare pe plăcile fotografice făcute pe 23 și 29 ianuarie. O fotografie de calitate mai mică făcută pe 21 ianuarie a ajutat la confirmarea mișcării. După ce Observatorul a obținut alte fotografii de confirmare, vestea descoperirii a fost telegrafată Observatorului Colegiului Harvard la 13 martie 1930.

Foto credit@ NASA | Colaj de imagini cu PLUTO – unghiuri diferite

Pluto a fost descoperit în apropierea stelei δ Geminorum și a traversat întâmplător ecliptica în acel moment al descoperirii. Pluto se mișcă cu aproximativ 7 grade spre est pe deceniu cu o mică mișcare aparent retrogradă văzută de pe Pământ. Între anii 1979 și 1999, Pluto a fost mai aproape de Soare decât Neptun.

Pluto nu a finalizat încă o orbită completă a Soarelui de la descoperirea sa, deoarece un an plutonian are o lungime de 247,68 ani.

Școala EVRIKA își mărește echipa!

Dacă ești profesor pentru învățământ primar sau gimnaziu, ai cel puțin gradul didactic Definitivat și măcar cinci ani experiență, dă-ne de veste la [email protected]. Ne-ar prinde bine să vedem un CV și câteva rânduri în care să ne spui de ce ai vrea să vii la noi. Hai în echipa noastră!

Cum a fost ales numele planetei Pluto

Descoperirea a avut un impact uriaș în întreaga lume. Observatorul Lowell, care avea dreptul de a denumi noul obiect, a primit peste 1.000 de sugestii din întreaga lume, de la Atlas la Zymal. Tombaugh l-a îndemnat pe Slipher să sugereze rapid un nume pentru noul obiect înainte ca altcineva să o facă.  Constance Lowell a propus Zeus, apoi Percival și în cele din urmă Constance. Aceste sugestii au fost ignorate.

Numele Pluto, după zeul grec/roman al lumii subterane, a fost propus de Venetia Burney (1918–2009), o elevă de unsprezece ani din Oxford, Anglia, care era interesată de mitologia clasică. Ea a sugerat denumirea într-o conversație cu bunicul ei Falconer Madan, un fost bibliotecar la Biblioteca Bodleian a Universității din Oxford, care a spus apoi numele profesorului de astronomie Herbert Hall Turner, care la rândul săi l-a transmis prin cablu colegilor din Statele Unite.

 

Gif credit @Phoenix7777 – HORIZONS System, JPL, NASA

Fiecărui membru al Observatorului Lowell i sa permis să voteze pe o listă scurtă de trei nume potențiale: Minerva (care era deja numele unui asteroid), Cronus (care și-a pierdut reputația fiind propusă de nepopularul astronom Thomas Jefferson Jackson See) și Pluto.

Pluto a primit un vot unanim. Numele a fost publicat la 1 mai 1930. După anunț, Venetia a primit drept recompensă 5 lire sterline, ceea ce reprezintă astăzi echivalentul astăzi a 350 lire sterline sau 450 dolari

Pluto planeta pitică

Pe 24 august 2006, printr-un vot la Uniunea Astronomică Internațională (IAU) în timpul Adunării Generale de 10 zile de la Praga, Pluto a fost declasată, nu mai este numită planetă, În schimb, i s-a acordat statutul de „planetă pitică”, datorită dimensiunii sale mici – mai mică decât diametrul Lunii..

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA

Poate vă interesează și:

12 martie 1923: Este proiectat Phonofilm, primul film de cinema cu sunet sincronizat

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.