fbpx

13 februarie 2012: UNESCO Declară Ziua Mondială a Radioului

Ziua Mondială a Radioului a fost declarată pe 13 februarie 2012 de către UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură)

În 2012, a fost sărbătorită prima Zi Mondială a Radioului, un eveniment decis pentru această zi în fiecare an prin proclamație unanimă a tuturor statelor membre ale UNESCO la 3 noiembrie 2011. Acțiunea a fost determinată de o solicitare din partea Academiei de Radio din Spania. După proclamație, ziua urma să fie sărbătorită de toate agențiile ONU și partenerii lor. Data aleasă, 13 februarie, este aniversarea zilei în care, în anul 1946, a fost înființat Radioul Națiunilor Unite.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Radioului recunoaște faptul că radioul este cel mai larg consumat mediu, un instrument puternic de comunicare care, în același timp, este un mediu cu costuri reduse. Radioul are potențialul de a modela experiența diversității unei societăți.

Foto credit © Juan Moyano | Dreamstime.com

Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Ziua Mondială a Radioului 2024

Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2012 ca sărbătoare internațională, 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day).

Radioul este un mediu puternic pentru a celebra umanitatea în toată diversitatea sa și constituie o platformă pentru discurs democratic. La nivel global, radioul rămâne cel mai larg consumat canal media. Această capacitate unică de a ajunge la o audiență foarte largă înseamnă că radioul poate modela experiența diversității unei societăți, poate fi un loc unde toate vocile pot fi auzite și reprezentate. Stațiile de radio ar trebui să servească comunități diverse, oferind o varietate largă de programe, perspective și conținut, și să reflecte diversitatea audiențelor în organizațiile și activitățile lor.

Radioul continuă să fie unul dintre cele mai de încredere și utilizate media din lume, conform diferitelor rapoarte internaționale.

Care a fost ideea originală din spatele Zilei Mondiale a Radioului?

Ziua Mondială a Radioului (WRD) a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în cadrul celei de-a 36-a sesiuni din 2011 și adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în cadrul celei de-a 67-a sesiuni în 2012. Data stabilită a fost 13 februarie, care este aniversarea înființării United Nations Radio, în 1946.

Ziua Mondială a Radioului este rezultatul unui proces extensiv de consultare care implică toți actorii implicați: asociațiile de radiodifuziune, stațiile de radio publice, comerciale, comunitare și internaționale; instituții, agențiile, programele și fondurile Națiunilor Unite; ONG-uri; universități; fundații și agenții bilaterale de dezvoltare, precum și Comisii Naționale pentru UNESCO și Delegațiile Permanente care reprezintă statele membre – în legătură cu o propunere înaintată de Academia de Radio din Spania.

Care este scopul Zilei Mondiale a Radioului?

Ziua Mondială a Radioului este o oportunitate de a sărbători radioul ca mediu. Este o șansă de a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, de a încuraja rețelele mari și stațiile de radio locale să faciliteze accesul la informații și libertatea de exprimare.

Ziua Mondială a Radioului are mai multe obiective, și anume: de a crește conștientizarea publicului larg și a mass-media cu privire la valoarea serviciului public audio; de a încuraja factorii de decizie să promoveze radio liber, independent și pluralist și de a consolida rețelele și cooperarea internațională între radiodifuzori.

Ce aranjamente au fost făcute?

Oricine din întreaga lume care dorește să sărbătorească Ziua Mondială a Radioului poate difuza programe sau înregistrări de radio dedicate sau poate organiza evenimente. UNESCO coordonează sărbătorirea la nivel mondial, aducând împreună organizații internaționale și regionale de radiodifuziune pentru a alege tema anului, pentru a mobiliza stațiile de radio private, publice și non-profit și profesioniștii din domeniu în jurul temei anului, oferind conținut fără drepturi de autor care poate fi distribuit sau difuzat și folosind în mod extensiv rețelele de socializare și un site dedicat pentru participarea virtuală a stațiilor de radio.

Ce diferențiază radioul?

Radioul este un mijloc de comunicare cu costuri reduse, potrivit nu numai pentru comunitățile și grupurile sociale greu accesibile, ci și extrem de apreciat de ascultători din întreaga lume, pentru ascultarea în mașină, pentru actualizări în timp real despre vreme sau sport, pentru a fi alături în timpul nopții și multe altele. Radio-ul oferă tuturor, indiferent de nivelul lor de educație, șansa de a participa. În plus, radioul este, de asemenea, esențial în situații de urgență pentru accesul la informații de încredere, chiar și astăzi, deoarece dezastrele pot afecta infrastructura sau electricitatea și pot opri alte sisteme de comunicare, cum ar fi furnizarea de internet. Serviciile de radio au evoluat și se transformă în prezent utilizând tehnologii digitale, de exemplu, devin Radio vizual sau multi-platformă, oferă emisiunile lor ca podcasturi sau creează serii audio, oferind ascultătorilor o libertate crescută în alegerea timpului și dispozitivului de ascultare.

Temele edițiilor anterioare ale Zilei Mondiale a Radioului

2023 – Radio și pacea

2022 – Radio și încrederea

2021 – Lume nouă, Radio nou

2020 – Suntem diversitate, suntem radio

2019 – Dialog, toleranță și pace

2018 – Radio și sportul

2017 – Radio ești tu

2016 – Radio în timpul situațiilor de urgență și dezastrelor

2015 – Tineretul și radio

Articolul în original de pe unesco.org aici.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate ești interesat și de 

12 februarie 1941: Se administrează într-un spital prima injecție cu penicilină

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.