Aproape 120 de elevi au lucrat în ture de 12 ore la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, în cadrul programul-pilot Shadow, derulat pe perioada vacanței de toamnă (28 octombrie-1 noiembrie).
Programul lansat în premieră națională a fost primit cu mare interes de elevii claselor a X-a și a XI-a, printre cei 118 participanți înscriși fiind și liceeni din județul Brașov, potrivit WeRadio.
Tinerii au avut ocazia de a petrece ture complete de 12 ore în „culisele” Spitalului, pentru a avea o perspectivă mai clară asupra sistemului sanitar, dar și asupra provocărilor cu care personalul unui spital se confruntă în viața de zi cu zi..
„Elevii interesați au putut parcurge o tură întreagă în spital și au învățat despre diferite proceduri chirurgicale. Au fost dornici să îi ajute pe colegii noștri care i-au învățat cu suflet, răbdare și dragoste. Vă mulțumim pentru interesul acordat și suntem recunoscători tuturor colegilor noștri care au fost parteneri în program- angajamentul dumneavoastră a făcut posibil ca elevii să aibă parte de o experiență unică”, spun reprezentanții spitalului pe Facebook.
Elevii au avut ocazia să lucreze alături de un mentor, în secțiile de Chirurgie, Reumatologie, Pediatrie, Neurologie, Medicină internă, Laboratorul de analize, Histologie, Dermatologie, Ortopedie, Cardiologie și Hematologie.
Șeful secției de Chirurgie, medic chirurg György-Szakács Csaba a transmis că liceenii au fost atrași în mod deosebit de sala de operație.
„Elevi au venit cu curiozitate și cred că toți au avut speranța de a vedea medicina și chirurgia adevărată (…) Cred că o treime dintre participanții care au fost la secția de Chirurgie și în sala de operație vor alege medicina în viitor”, a spus doctorul, care a mai precizat că programul Shadow este o oportunitate excepțională atât pentru elevi, cât și pentru personalul medical, potrivit WeRadio.
„Consider că programul a fost inovator, absolut educativ și lipsea din paleta educațională a elevilor. Copiii au putut să vadă lucruri pe care nu le-am întâlnit numai în timpul rezidențiatului. Mie personal mi-ar fi plăcut să am o astfel de oportunitate când eram elev”, a mai declarat dr. György-Szakács.
Spitalul Județean Sfântu Gheorghe derulează și alte proiecte menite să atragă noi generații de medici, asistenți și lucrători în domeniul sanitar. Spre exemplu, de câțiva ani, preșcolarii și elevii claselor primare pot vizita diferite secții ale spitalului, și pot învăța cum se face analizele în laborator, cum se face o radiografie, sau cum se pune un ghips.
Uniunea Elevilor Reprezentanți: Promisiunile goale ale Ligiei Deca distrug viitorul educației