fbpx

12 septembrie 1962: JFK ține faimosul discurs ”Alegem să mergem pe Lună!”

Discursul memorabil al președintelui John Fitzgerald Kennedy a avut loc în arena Rice University, în care a anunțat că Statele Unite au un obiectiv istoric pentru știință: transportarea primului om către Lună și întoarcerea sa în siguranță acasă, până la sfârșitul acelui deceniu. Adică exact ce a reușit misiunea spațială Apollo 11, pe 20 iulie 1969,

„Alegem să mergem pe Lună! Alegem să mergem pe Lună în acest deceniu şi să facem toate celelalte lucruri nu pentru că ar fi uşor, ci tocmai pentru că este greu pentru că acest obiectiv ne va ajuta să ne organizăm şi să dăm măsura energiilor și talentelor noastre, pentru că această provocare este una pe care dorim să ne-o asumăm, una pe care nu dorim să o amânăm şi una pe care intenţionăm să o îndeplinim cu succes, la fel ca și pe celelalte. Din aceste motive privesc decizia pe care am luat-o anul trecut, aceea de a ne intensifica eforturile în ceea ce privește misiunile spațiale ca pe una dintre cele mai importante decizii care vor fi luate în timpul mandatului meu de Președinte”, a spus Kennedy.

JFK discurs spațiu

JFK și Wernher von Braun

”Aliatul” lui Kennedy în programul spațial era omul de știință germano-american Wernher Von Braun. Acesta a lucrat la programul militar american ICBM („rachete balistice intercontinentale”), apoi la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale (Marshall Space Flight Center) și ca șef al proiectului rachetei Saturn V, superracheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite să lanseze în spațiu nave din ce în ce mai performante din seria programului spațial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronauților în misiunile spațiale Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 și Apollo 17.

Wernher von Braun, conducător al programului german de creare a rachetelor (cea mai cunoscută fiind „celebra” rachetă” V-2) atât înainte de-al Doilea Război Mondial, cât și în toiul lui, a fost adus în Statele Unite, împreună cu o bună parte a echipei sale științifice de la Peenemünde, printr-o operație secretă numită Operațiunea Paperclip. A devenit cetățean al Statelor Unite.

(sursă: Wikipedia)

Citește și

11 septembrie 1822: Biserica Catolică acceptă că Pământul se rotește în jurul Soarelui

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.