În anul 1994, primul program de spam pe internet a fost folosit de către un avocat din Arizona. Laurence Canter a creat un soft, un simplu script Perl, care a inundat cititorii de pe grupurile de discuții de pe Usenet cu un mesaj legat de Loteria Vizelor „Green Card”. Mesajul le sugera cititorilor să apeleze la serviciile de avocatură ale firmei Canter & Siegel (Martha Siegel era soția lui Laurence).
Reacția comunității online a fost extrem de critică, condamnând o astfel de formă de publicitate. Mii de destinatari s-au plâns, dar au fost martori la nașterea unei noi afaceri în plină expansiune – publicitate masivă nesolicitată pe internet.
Termenul „spam” a fost inventat dintr-un episod de televiziune „Monty Python’s Flying Circus” realizat de BBC, în care o chelneriță oferea un meniu plin de variante de șuncă „spam” unui client nemulțumit.
La începutul anului 1994, Canter și Siegel au încheiat un contract cu Leigh Benson pentru a le scrie un soft care să le permită publicitatea pe rețeaua de internet Usenet, dar Benson nu a reușit. În aprilie 1994, ei au folosit un script Perl scris de un programator cunoscut doar ca „Jason”, pentru a genera reclame pentru cei care erau interesați de serviciul lor de consiliere pentru obținerea de Green Card (vize de ședere în SUA) prin loteria vizelor organizat de guvernul american.
Acest program guvernamental american alocă un număr limitat de „permise de ședere” unor cetățeni din alte țări pentru a putea intra și lucra în Statele Unite ale Americii.
Cei doi avocați ofereau să facă documentația necesară contra unei taxe, deloc neglijabile.
Canter și Siegel au trimis reclama lor, cu subiectul „Loteria pentru permis de ședere – Ultima șansă!”, către cel puțin 5.500 de grupuri de discuții de pe Usenet, un număr enorm pentru acea perioadă.
În loc să posteze un singur exemplar al mesajului în mai multe grupuri de discuții, astfel încât un cititor să-l vadă o singură dată (considerat un gest de curtoazie comun când se postează același mesaj în mai multe grupuri), ei l-au postat ca postări separate în fiecare newsgroup, astfel încât un cititor să-l vadă în fiecare grup pe care îl citea.
Furnizorul lor de servicii de internet, Internet Direct, a primit atât de multe reclamații, încât serverele sale de e-mail au căzut de mai multe ori în repetate rânduri în următoarele două zile. Drept consecință, Internet Direct a deconectat serviciile de internet ale celor doi.
În ciuda furiei îndreptate împotriva celor doi avocați, ei au postat o altă reclamă către 1.000 de grupuri de știri în iunie 1994. De data aceasta, Arnt Gulbrandsen a creat un „cancelbot” software pentru a căuta pe Usenet și a șterge mesajele lor în câteva minute.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
Într-un interviu dat în decembrie 1994, referitor la spam, Canter a declarat că „Legat de Spam, îmi aduc aminte că am câștigat, probabil, undeva între 100.000 și 200.000 de dolari”.
La 5 mai 1994, cuplul a înființat o companie numită Cybersell. S-au promovat ca experți în noul domeniu al comerțului online și mai apoi au scris cartea intitulată Cum să faci o avere pe Autostrada Informației: Ghidul de marketing de gherilă pe internet și alte servicii online”. În 1997, Martha Siegel a publicat o versiune revizuită intitulată „Cum să faci o avere pe internet”, de data aceasta doar cu numele ei.
În 1997, Curtea Supremă din Tennessee l-a exclus din barou pe Canter pentru practici publicitare ilegale. În acea perioadă, William W. Hunt III, membru al Consiliului pentru Practica Profesională din Tennessee, declara că a fost pentru prima dată când un avocat era penalizat pentru practicile de publicitate pe internet.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și
Radu Szekely: Prin Dare to Learn, vrem să schimbăm paradigma de la educație la învățare